Zagreb KOM: vrhunska glazba, rasprodani koncerti

Počeo je zagrebački međunarodni festival komorne glazbe, koji i u svom 13. izdanju dokazuje da je jedinstven i nezaobilazan događaj na sceni klasične glazbe u Hrvatskoj. Prvi koncert u nizu, održan u petak, bio je rasprodan.

Magija bečke glazbe zaživjela je u zagrebačkoj Preporodnoj dvorani palače Narodnog doma HAZU-a, a prenijeli su je publici već dobro poznati, sjajni glazbenici spojeni u komorne sastave, otvorivši Zagreb KOM.

Nekada sam svjestan da živimo u 21. stoljeću, a ova Schubertova ili Brahmsova glazba koju izvodimo čini mi se još daljom nego što jest, no zato osjećam veliku odgovornost jer smo poveznica s tim vremenom, poput putnika kroz vrijeme,  napominje violist Guy Ben-Ziony, koji je na koncertu otvorenja nastupio s Monikom Leskovar, Stefanom Milenkovićem, Susannom Yoko Henkel, Ewom Kupiec i  Santiagom Cañónom Valenciom.

Naša violončelistica svjetskog glasa Monika Leskovar ističe da je to vrhunski festival: To je top događaj, ne samo ovdje, već i u svijetu, i ne samo po programu, nego i po ljudima koji dolaze.

Uz nove zvijezde internetskih platformi - španjolsku violisticu i vlogericu Sare Ferrández i kolumbijskog violončelista Santiaga Cañóna Valenciu, nastupaju i svjetske zvijezde klasike, ali se i obnavlja suradnja s Hrvatskim baroknim ansamblom.

Mislim da je ovo najbolji program do sada, ali za mene je izazov pozvati muzičare koji nikada nisu bili u Zagrebu,  kaže umjetnička ravnateljica festivala, violinistica Susanna Yoko Hendel.

Poslovni direktor festivala Dalio Despot ističe, pak, koncert koji je na rasporedu u srijedu: To je fantastičan program naslovljen 'Dance!'. Petrit Çeku je osmislio taj program, i koncert je već rasprodan što nam je jako drago.

Tu su još i Barokna večer, Mozartova soareja te Virtuoso! - do 20. listopada Preporodnom će dvoranom odzvanjati bez sumnje čarolija glazbe.