Palijativni timovi ublažavaju fizičke i psihičke boli

Palijativni mobilni tim pruža palijativnu skrb u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Liječnica Katija Ćulav i megistra sestrinstva Marija Šibalić dio su palijativnog mobilnog tima, jednog od tri koji djeluje u Zagrebu. U godinu dana obišle su 150 pacijenata i njihovih obitelji. Svakodnevno rade plan i raspored obilazaka, dnevno obiđu 2 do 3 pacijenta.Ublažavanje fizičkih simptoma bolesti lakši je dio posla. Ono što je puno teže je pružanje psihološke potpore oboljelome i članovima obitelji. Psiholog ili psihijatar trebali bi biti, kažu, punopravni članovi mobilnog palijativnog tima, zasada rade volonterski.

Ijako palijativni tim na trenu radi u smjenama, telefonska linija Ordinacije za palijativnu skrb Doma zdravlja Zagreb-Zapad otvorena je 24 sata na dan. Koordinatoru mobilnog palijativnog tima u Domu zdravlja može se obratiti: pacijent il njegova obitelj, bolnički palijativni tim, volonterske udruge, crkvene zajednice, svatko tko treba ovakvu skrb. Pa i oni pacijenti koji se aktivno liječe. HZZO je ugovorio 15 mobilnih palijativnih timova u domovima zdravlja i isto toliko koordinatora diljem Hrvatske.

U subotu je obilježen Svjetski dan hospicija i tim povodom održan simpoziji. O tome koja je perspektiva razvoja palijativne skrbi u Hrvatskoj, kakvo je stanje u drugim europskim državama i što se sve radi na razvoju hospicijske skrbi u našoj zemlji govorila je Vlasta Vučavac, predsjednica Hrvatskoga društva za palijativnu medicinu Hrvatskog liječničkog zbora.