Znate li tko su zagonetaši?

Autori brojnih križaljki okupili su se u Bjelovaru na jednom od svojih tradicionalnih susreta gdje se natječu u stvaranju, ali i rješavanju zadataka iz brojnih područja enigmatike. Nije to lak posao, ali iskusnim umovima to je dio svakodnevice.

Papir, olovka, malo razmišljanja i ovako nastaje nova križaljka. Svatko ima svoju tehniku koja ipak ostaje tajna.

Križaljka je ostala i danas je najzastupljenija zagonetka, ali prije jedno 20-tak goddina pojavile su se neke logičke zagonetke, svi znaju za sudoku, al ima još nekih drugih i one su malo preuzele tog enigmatskog kolača, objašnjava Pero Galogaža, predsjednik Hrvatskog zagonetačkog saveza.

Za zagonetaše se kaže da su putujuće su enciklopedije. Znate što znači riječ Šokac? Po jednim verzijama, kad su bježali iz Bosne onda su dolazili na Darvu pa su Mađri vikali 'Sok ac' -  'Dođite amo', a s druge strane nas pravodlavci zovu Šokci jer se šakom krstimo, kaže Marko Smolčić

Kada vas prati 50 godina rada pa je i izložba nekada nezaobilaznih križaljki, osmosmjerka bjelovarskog Čvora njegovom osnivaču izmamila suze. Čvor je bio inicijator brojnih susreta zagonetača, širom Hrvatske, bivše regije, Europe, posebno istočne Europe, organizator natjecanja. Svaki od nas je počeo i svjetsko natjecanje u rješavanju zagonetaka, ističe Stjepan Horvat, Zagonetačko društvo Čvor.

Ima hrvatska i doktora znanosti iz zagonetaštva pa tako znamo od kada sežu prve zagonetke. Iz vremena glagoljaša. To su bile ustvari ne zagonetke na način kako ih mi shvaćamo nego kao pitalice, objašnjava Slavko Peleh.

Iako tiraža posljednjih godina pada, mnogi od nas rijetko s prodavačkog mjesta odlaze bez papirnaith uradaka naših zagonetaša.