120 godina postojanja Hrvatskog planinarskog društva Sokolovac

Planinarsko društvo Sokolovac Požega tijekom cijele godine na razne načine obilježava 120 godina postojanja - od Svečane akademije koja je održana dana 8. rujna u Gradskom kazalištu u Požegi pa sve do vrlo zanimljive i uspješno odrađene planinarske ekspedicije na najviši vrh Irana, Damavand 5671m koje je osvojilo 7 od 9 požeških planinara.

Julije Kempf
, utemeljitelj požeškog planinarstva, u „Hrvatskom planinaru" br. 3 iz 1898. godine izrijekom je javio kako je osnovana podružnica HPD-a u Požegi, kao četvrta po redu (prije nje osnovana je podružnica «Visočica» u Gospiću, «Strahinjščica» u Krapini i «Ivančica « u Ivancu.) Uz manje pekide planinarsko društvo HPD Sokolovac djeluje već 120 godina. Pokretači su oduvijek bili veliki entuzijasti i zaljubljenici u prirodu, ali oduvijek i ugledni građani tadašnjeg vremena.

Svrha planinarskih udruga, pa tako o ovoj jest promicanje tolerancije, ljubavi, ljepote prirode koja nas okružuje, i pomoć današnjem urbanom čovjeku da se odmakne od svoga zamornog, dugočasnog posla u bolje i ugodnije okruženje sa željom očuvanja fizičkog, psihičkog i socijalnog zdravlja.

Koliko društvo Sokolovac danas ima članova, kamo se sve ide u pohode i  kako je prošla planinarska ekspedicije na najviši vrh Irana Damavand 5671m ispričali su u emisiji Dobro jutro, Hrvatska Branko Štivić, Ivana Šljerić, Predrag Livak i Dalibor Kajinić.