Počeo je Mjesec hrvatske knjige – uskoro i čitateljski maraton

Da se u Hrvatskoj malo čita, odnosno da polovina stanovništva ne pročita nijednu knjigu godišnje, to već i vrapci znaju. Ipak, već više od 2 desetljeća postoji onih mjesec dana u godini kada je knjiga u prvom planu – jučer je počelo to razdoblje.

Mjesec hrvatske knjige manifestacija je u koju se uključilo više od dvije tisuće knjižnica. Pa, ako već niste - evo prigode da se učlanite u neku od njih i čitate.

I dok ekrani naizgled zamjenjuju osjećaj listanja i miris tintom ispisanih slova na papiru, pesimistične najave o izumiranju knjige pokazale su se netočnima. Iako statistika prema kojoj tek malo više od polovine građana pročita jednu knjigu mjesečno nije sjajna, knjiga neosporno ostaje glavni izvor znanja, kao i mjesto očuvanja nacionalnog i kulturnog identiteta.

Mi vidimo danas da se knjige čitaju; ne toliko kao prije, ali mladi se u ovom brzom tempu života i s digitalnim načinom razmišljanja ipak na neki način vraćaju knjizi,  smatra predsjednik HAZU-a Zvonko Kusić.
Mjesec hrvatske knjige
Budući da su knjige koje čitamo, pokazuju podaci, većinom posuđene, od presudne je važnosti novac koji Ministarstvo kulture daje knjižnicama za kupnju novih naslova. Nadam se da ćemo nastavit dalje s 19,5 milijuna kuna otkupljivati knjige, nakon što bude usvojen proračun za 2019. godinu, a u pripremi nam je i postupak otkupa knjiga, koji se odnosi na nakladnike,  najavljuje državni tajnik u Ministarstvu kulture Ivica Poljičak.

Mjesec hrvatske knjige manifestacija je promicanja knjige i čitanja, koja i ove godine u središte pozornosti stavlja čitateljski maraton, koji se održava 23. listopada: Čitamo svi svugdje, na ulicama, u domovima umirovljenika, u vrtićima, školama... Čitaju književnici, djeca, djedovi, bake,  ističe predsjednica Programskog odbora Mjeseca hrvatske knjige Višnja Cej.

Niz je događaja diljem zemlje, a vrhunac mjeseca knjige, kao i svake godine, bit će Interliber, na kojem će dio programa također biti posvećen kulturnoj baštini s naglaskom na naše najstarije pismo - glagoljicu.