Potraga za violinskim Gralom

Intrigantnu potragu za Gralom, duhovni put vizionara i inovatora, violinista Mihe Pogačnika i njegove violine 'Parzival' Guarneri iz 1710. prepričali smo u premijernoj dokumentarnoj radijskoj produkciji 'Miha s Parzivalom – violina preobrazbe'.

Od priče o svirci u Keopsovoj piramidi, do muziciranja nekolicini namjernika u Motovunu, otvara se put misije čovjeka koji teži preobrazbi Europe, a glazbom pokušava poticati pozitivne društvene promjene, te u polju biznisa originalnom metodom aplikacije klasične glazbe otvara procese reorganizacija velikih svjetskih kompanija.

Slovenski umjetnik Miha Pogačnik bio je nedavno i u Zagrebu (upravo na 45. obljetnicu svoje prve izvedbe Bachovih sonata i partita u Zagrebu), te privukao neočekivano velik broj slušatelja u dvorani Dominikanskog samostana bl. Antuna Kažotića. Majstorska izvedba, spoj umjetnosti i filozofije u inicijaciji publike transformacijskim moćima glazbe zabilježena u tragu dokumentarnog zapisa.

Tajna, glazba, majstorsko djelo, genijalnost, rezonancija, identitet, polifonija, transformacija, Europa - to su neki od ključnih pojmova koji sačinjavaju konstelaciju životnog, umjetničkog i duhovnog puta Mihe Pogačnika. Konačno, u fokusu Mihine misije je pojedinac, čovjek koji traga za Gralom.

U ciklusu Oda-birano Prvog programa Hrvatskoga radija autorski dvojac Đino Đivanović i Srđan Nogić donose premijeru glazbeno-dokumentarne priče 'Miha s Parzivalom – violina preobrazbe' koju možete pronaći u Slušaonici Hrvatskoga radija.

Ciklus Oda-birano nastavlja se danas u 18,15 sati na HR1 premijernom emisijom ostvarenom u povodu stogodišnjice rođenja američkoga skladatelja i dirigenta Leonarda Bernsteina i uoči prve hrvatske izvedbe njegove 'Mise'.

Emisija 'Susret s Leonardom Bernsteinom' donosi ulomak intervjua što ga je novinar Studs Terkel vodio s Bernsteinom 1985. godine, a široki spektar tema pokriven u tom razgovoru dviju američkih legendi kreće se u rasponu od promišljanja razdjelnica i poveznica između jazza i klasične glazbe, preko rasprave o američkom rasizmu i utjecaja hladnoratovskoga okruženja na kulturu i umjetnost, sve do Bernsteinovih pogleda na ulogu glazbe u obrazovnom sustavu.

Snimku iz Radijskoga arhiva Studsa Terkela posredstvom Europske radijske unije emitiramo ljubaznošću Čikaškoga povijesnog muzeja i Radijske mreže WFMT.

Oda-birano