Ne propustite manifestaciju "Lukovo" u Novskoj

Žuto lišće i jesensko šarenilo znak su Novljanima da dolazi Dan grada i obilježavanje blagdana sv. Luke. Jedinstveni događaji koji građane i posjetitelje najzapadnijeg slavonskog grada vraćaju na prijelaz iz 19. u 20. stoljeće. Lukovo je tradicionalna manifestacija koja se u Novskoj ove godine slavi od 18. do 21. listopada, od četvrtka do nedjelje.I drugi gradovi slave Lukovo, no Novljani isti kirvaj slave od 1755. kad su prvi put zazvonila zvona na kapeli svetog Luke. Tih dana iz škrinja izvuku narodne nošnje, glumci i glazbenici izađu na ulicu, napune se stolovi domaćim tradicionalnim poslasticama, pozovu gosti iz svih krajeva Hrvatske i Europe, gradski oci izvjese zastave, svečano urešene kočije zakrče gradske ulice. I upravo je takav program najavljen za ovogodišnju četverodnevnu manifestaciju koju su u emisiji Dobro jutro, Hrvatska predstavili Ivana Kuzlić i Marija Kos Šaka iz TZ Grada Novske te Marin Piletić, gradonačelnik Grada Novske.Koncept naše manifestacije razlikuje se od svih u Hrvatskoj. Mi prikazujem povijesno razdoblje koje je mnogima nezanimljivo dok je za Novsku najvažnije jer je tad postala grad,  poručuju organizatori u Turističkoj zajednici Grada Novske. Desetci suorganizatora, tisuću sudionika, besplatan prijevoz posjetiteljima iz Zagreba, sadržaji koji omogućuju putovanje u prošlost.

Obilježavanje blagdana sv. Luke započinje prezentacijom tradicijskih obrta, rukotvorina, suvenira te autohtonih domaćih proizvoda i poslastica pod nazivom 'Izvorno naše' na glavnoj novljanskoj ulici, a raznolikost kulturne baštine i narodnih običaja kroz pjesmu i ples u punom svom sjaju najbolje dočaravaju tradicionalni folklorni susreti, koji imaju i međunarodni karakter.

Tamburaški orkestar glazbene škole Novska u sastavu Marko Martinović, Sebastijan Kovačević, Karlo Šneperberger i Zdravko Babić na kraju predstavljanja Lukovog u emisiji Dobro jutro, Hrvatska odsvirali su Simfonija br. 3 Allegro, Luke Sorkočevića u obradi Gorana Hlebeca.