Austrijski arhitekt koji je obilježio hrvatsku arhitekturu

U Hrvatskom veleposlanstvu u Beču ovih je dana otvorena izložba 'Otto Wagner i hrvatska arhitektura'.

Taj prvi i najvažniji predstavnik bečke secesije u arhitekturi ostavio je traga ne samo na srednjoeuropskoj sceni nego i u Hrvatskoj preko svojih studenata koji su ovdje ostvarili opus.

Izložbu čini 15 panela koji detaljno, na njemačkom i hrvatskom jeziku, opisuju Wagnerov rad i utjecaj na njegove kasnije proslavljene studente Vjekoslava Bastla i Viktora Kovačića.

Oni su gotovo cijelim svojim opusom i životom vezani za Zagreb i Hrvatsku iako nisu bili rođeni neposredno u Hrvatskoj. Kovačić je hrvatskog podrijetla ali je rođenu Štajerskoj, a Bastl je češkoga podrijetla i zapravo se iz Češke u ranoj mladosti preselio u Zagreb,  objašnjava kustos izložbe Dragan Damjanović.

Postav u povodu 100. godišnjice Wagnerove smrti posebno je zanimljiv jer je smješten u zgradi koju je projektirao za vlastite potrebe: Ovo je mala, ali prekrasna izložba o Wagnerovu utjecaju i tragovima u Hrvatskoj, ali i o zgradi u kojoj je neko vrijeme stanovao i stvarao. Zgrada je obnovljena, odiše punim sjajem otkad se u nju uselilo Hrvatsko veleposlanstvokomentira zamjenik bečkog gradonačelnika Ernst Woller.

Među najinventivnije arhitektonske projekte iz Wagnerove škole u Hrvatskoj ubrajaju se i oni Alfreda Fenzla te Franza Kayma za otok Lokrum. Kovačić je, uz ostalo, projektirao crkvu svetog Blaža i zgradu Narodne banke u Zagrebu, a Bastl Etnografski muzej i zgrade Rado i Feller u Zagrebu.

U Hrvatskoj početkom 20. stoljeća djeluju Wagnerovi učenici, njegovi studenti, koji su razvijali ono što su upoznali kod njega u Beču i to postavili u Hrvatskoj,  napominje povjesničar umjetnosti dr. sc. Zvonko Maković.

Otto Koloman Wagner bio je glavni predstavnik bečke secesije i 'jugendstila' te jedan od najuspješnijih arhitekata u vremenima velikih promjena u toj struci.