Svjetski dan hrane: 'Spasimo hranu'

Svjetski je dan hrane. Iako je 2015. godine ukinut PDV na doniranu hranu u Hrvatskoj, njezina se količina nije povećala. Zašto je to tako i što učiniti da bi cijeli lanac doniranja bio djelotvorniji, raspravljalo se na skupu u Osijeku pod geslom Spasimo hranu.

Broj pothranjenih ljudi u svijetu i dalje raste. Prema prošlogodišnjim podacima u svijetu gladuje 821 milijun ljudi. Stoga je i tema nacionalnog skupa održanog u Osijeku vezana uz sustav doniranja hrane: Sustav doniranja hrane u RH : trenutno stanje, izazovi i perspektiva.

Samo se u Hrvatskoj baci 380 tisuća tona hrane godišnje, što je čak 53 posto od njezine ukupne količine u domaćinstvima. Iako je u Hrvatskoj sustav doniranja hrane ustrojen još 2015., a ukinut je i PDV na doniranu hranu, u praksi je još mnogo poteškoća.

Predsjednik Udruge Prijatelji svetog Martina iz Belog Manastira Igor Jakobfi upozorava na administrativne probleme u sustavu: Na žalost, samo jedna tvornica na razini cijele Hrvatske prepoznala se dosada u tome. Duboko se nadamo da će i ova konferencija pridonijeti u poboljšanju zakonskih uvjeta  te podizanju svijesti mogućih donatora. Da je donacija sve manje potvrđuje i Štefica Čučak, iz osječke humanitarne udruge Rijeka ljubavi: Kucali smo na mnoga vrata, napretka nema. Ništa nismo uspjeli, donacije ne dolaze. Mi smo spremni, osigurali smo rashladnu komoru za čuvanje hrane i velikog srca očekujemo donacije, međutim to je samo priča, stvarnost ne postoji.

No, prema riječima pomoćnice ministra poljoprivrede Jelene Đugum konkretne se mjere poduzimaju, a sve s ciljem povezivanja svih sudionika u lancu doniranja hrane. 

No, treba raditi i na osvješćivanju potrošača te je na današnjem skupu prikazan edukativni video spot Hrvatske agencije za hranu i Ministarstva poljioprivrede koji na jednostavan način prikazuje razlikovanje navoda rokova trajanja prehrambenih proizvoda. Radi se o oznaci - upotrijebiti do i najbolje upotrijebiti do. Oznaka upotrijebiti do - govori nam da je ta hrana zdravstveno ispravna i sigurna za konzumaiju upravo do tog roka , a hrana koja je označena s najbolje upotrijebiti do, sigurna je za konzumaciju i nakon tog roka, ako je pravilno čuvana. Uz razlikovanju ovih dviju oznaka na hrani treba osvijestiti i koliko bacanje hrane utječe na globalni problem - glad u svijetu i klimatske promjene, objasnila je ravnateljica HAH-a Darja Sokolić.