Botanički listovi Nevenke Arbanas

Ne pada lišće ove jeseni u Zagrebu samo po ulicama, gradskim parkovima i livadama. Nošeno maštom Nevenke Arbanas, lišće je zaustavljeno i na njezinim grafikama izloženim u Galeriji Klovićevi dvori, kojom nas je hvaljena grafičarka provela.

Impozantnom retrospektivnom izložbom, ta naša najuglednija grafičarka slavi pola stoljeća umjetničkog rada, a među čak 350 radova, mnogo je onih upravo s motivom botaničkih listova.

Nevenka Arbanas samozatajna je osoba, ne razmeće se, govori tiho, nenametljivo. Dok razgledavamo njezinih pet desetljeća rada, od srednjoškolskog autoportreta do višemetarskih grafika nadahnutih patnjama Vukovara, sjeća se školovanja u Zagrebu, Pragu, Parizu, raznih tehnika kojima je izazivala grafiku, činila ju dinamičnom, nepredvidljivom. I svugdje je poneki list. Najradije bih da se na izložbi umjesto glazbe čuje šuštanje lišća, kaže ona.

Nevenki Arbanas list je najdraža tema, ali ne patetičan suhi list koji doziva prolaznost i starenje - njezin je list drugačiji: u pokretu, meditativan. Od svega na izložbi izdvaja grafiku iz 2017. godine, na kojoj je spajala nespojivo, koristila obiteljska pisma, gruntovnice…

Grafika - to je moj život,  kaže Nevenka Arbanas dok upozorava kako je ta skupa grana likovne umjetnosti danas posve zapostavljena. Ima i prijedlog: neki napušteni tvornički prostor grad Zagreb mogao bi pretvoriti u otvoreni grafički atelje.

Hoće li njezina molba biti uslišana, zasad je neizvjesno. Iako preša potrebna za grafiku nije jeftina, stoji od 20 do 80 tisuća kuna, to je još uvijek manje od fontane, kaže Nevenka Arbanas, damski tiho.

Izložba Nevenke Arbanas u Klovićevim dvorima ostaje otvorena do 18. studenoga, a za obilazak se pripremite uz reportažu emitiranu u emisiji Pola ure kulture, koju osim srijedom na HRT1 možete pronaći i na multimedijskoj usluzi HRTi: