Roseanne 'umrla' od predoziranja, ali Conneri idu dalje

Roseanne je mrtva, ali "Conneri" su se vratili na na male ekrane bez majke obitelji koju su scenaristi 'upokojili' slučajnim predoziranjem opijatima i tako izbrisali glavni lik koji je godinama tumačila glumica Roseanne Barr, a postala je nepoželjna zbog rasističkog komentara.

Prva epizoda nove sezone serije o radničkoj obitelji prikazana je na televiziji ABC pet mjeseci nakon što su producenti otkazali suradnju glavnoj glumici. Gledatelji su zadnji put mogli vidjeti Roseanne Conner kako prikriva ovisnost o opijatima zbog bolova u koljenu dok se priprema za dugo odgađanu i skupu operaciju.

Žalimo što je ABC odabrao izbrisati Roseannu tako što će ubiti lik Roseanne Conner. Odlukom da to učine putem predoziranja opijatima inače veselom obiteljskom programu dali su mračnu i morbidnu dimenziju, izjavila je glumica Roseanne Barr.

U prvoj epizodi "Connera", obitelj se teško nosi s Roseanninom smrću za koju isprva misle da je nastupila zbog srčanog udara, da bi naknadno otkrili pravi uzrok, zlouporabu analgetika na bazi opijata. Otkriju tako da je majka skrivala tablete po kući, a nabavljala ih je od širokog kruga prijatelja koji su međusobno dijelili lijekove kako bi prošli jeftinije.

Originalna serija "Roseanne" prikazivala se od 1988. do 1997. i bila je hvaljena zbog realističnog prikazivanja radničkog života.

U obnovljenoj seriji u ožujku Barr je tumačila Roseannu koja podržava republikanskog kandidata Donalda Trumpa i bio je to najveći hit ABC-a koji je privlačio po epizodi 18 milijuna gledatelja.

Unatoč kritikama zbog odluke scenarista da Roseannu ubiju opijatima, stručnjaci smatraju da je tema sjajno pogođena. Prema Američkim centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, opijati su povezani s više od 49.000 smrti na godinu. Upozoravaju da je uporaba analgetika na bazi opijata - heroina i fentanila,  poprimila epidemijske razmjere u Sjedinjenim Državama.

Televizijska mreža ABC, u vlasništvu Walt Disney Co., otkazala je u svibnju seriju pošto je Roseanne Barr bivšu dužnosnicu u administraciji Baracka Obame usporedila s majmunom. Barr se ispričala za pogrešku i rekla je da je njezin 'tvit' bio politički, a ne rasistički no pristala je odustati od snimanja novih epizoda serije koju je sama stvorila i u kojoj je bila jedna od scenaristica te se odrekla financijskih prihoda i kreativnog utjecaja na seriju "Conneri".

U Connerima uloge tumače glumci koji su bili od samog početka: John Goodman kao Dan, Laurie Metcalf kao Jackie i Sara Gilbert kao Darlene. Prva epizoda završava slatkogorkim kadrovima Dana koji se vraća u bračni krevet, prvi put tri tjedna od Roseannine smrti i grli prazan jastuk pored sebe.