Rodnu Veronu zamijenio Koprivnicom

Hrvatska je posljednjih nekoliko godina suočena s iseljavanjem mladih stoga svaki primjer useljavanja - daje nadu. Luka Perrazzolo Talijan je hrvatskih korjena, a prije godinu dana odlučio je biti Podravec. Rodnu Veronu zamijenio je Koprivnicom.

Napustio je Luka Perrazzolo rodnu Veronu prije četiri godine. Živio je u Zagrebu, a u srce Podravine - Koprivnicu, došao je prije točno godinu dana. Luka je Talijan hrvatskih korijena, s dvojnim državljanstvom. Koprivnica zato što mama je iz Koprivnice i baka je ovdje imala kuću. I eto došao sam tu iz Italije, objašnjava Luka.

Posao je vrlo brzo našao. Izvorni govornik talijanskoga jezika radi kao prevoditelj u Stomatološkoj poliklinici u Križevcima. Luka je korespodent za Italiju. No to nije jedini posao kojim se Luka bavi u Hrvatskoj. Radi izazova sam otvorio malu firmu di prodavam vino za prijatelje. To je bio izazov sa prijateljem koji ima vinariju u Italiji. Kakvo vino? Talijankso vino, pjenušavo, mirno, bijelo crno...rose, svašta, ističe.

Malo je dobrih barova u Podravini, ali nada se da će talijansko vino pridonijeti da ih bude više. U Koprivnici mu najviše nedostaje glasovita talijanska hrana i, naravno, roditelji. Njegovu odlasku u Koprivnicu otac Talijan nije se protivio, ali majka, premda Koprivničanka, bila je sumnjičava. No pomirila se i obećala da će mu se s ocem pridružti kad odu u mirovinu.

Voli se družiti i godi mu podravski mentalitet, mirniji od talijanskoga, ali topliji - kaže. Često navrate i rođaci koji žive u blizini. Luka tako uživa u podneblju koje je - odabrao za život.