'Mojih 50 godina života s multiplom sklerozom'

Vinkovčanka Jelena Maras jedna je od šest i pol tisuća registriranih osoba u Hrvatskoj oboljelih od multiple skleroze. O svome životu s tom bolešću progovorila je u knjizi 'Mojih 50 godina života s multiplom sklerozom'. Želja joj je da njezina knjiga posluži kao potpora svima koji se nalaze u takvoj situaciji.

Trnci u rukama i neobjašnjiv umor bili su prvi znaci bolesti koje je Jelena ignorirala. No vrlo brzo opaka je bolest pokazala pravo lice. Riječ je o multipli sklerozi. Ona je odredila moj život u nekom posve drugom smjeru nego do tada. Imala sam još ambicija koje nisam mogla ostvariti, imala sam puno želja, htjela sam se naći na mnogim mjestama ali nisam mogala, objašnjava gospođa Jelena.

Od rata je zbog velikog stresa nepokretna, no svoju je bolest od početka prihvatila i naučila živjeti s njom. A život s multiplom opisala je u svojoj knjizi u kojoj je poslala snažne psihološke poruke svim oboljelima. Statistika bilježi, ne samo u Vinkovcima, već u cijeloj slavonskoj regiji u odnosu na broj stanovnika je najveći broj oboljelih u odnosu na druge regije i ja poručujem iz knjige da znanost treba otkriti uzrok i naći lijek brže, dodaje.

Ono što je zadivljujuće kod gospođe je da je u svojoj dugogodišnjoj bolesti našla motivaciju da iskorači iz svoje bolesti prema drugima, ističe dr. Ljiljana Čengić, specijalist neurologije.

Sav prihod od prodaje knjige bit će za kupnju vozila prilagođenog za prijevoz članova društva koji su uglavnom invalidi u kolicima. Jelenina je velika želja pokrenuti novi projekt Međubolesnička solidarnost kojim bi dodatno povezala članove i uključila ih u rad.