Uz nas niste sami: Marica, Anđela i Josip trebaju pomoć

U sklopu humanitarnog projekta "Uz nas niste sami" Hrvatska radiotelevizija podržava humanitarnu akciju Crvenog križa „Za dostojanstven život" kojom se prikupljaju sredstva za poboljšanje uvjeta stanovanja 140 socijalno ugroženih staračkih domaćinstava.

Neke od tih ljudi posjetili su naši novinari i snimateljske ekipe te ćemo kroz ovaj tjedan, do subote, 21. listopada u Dobrom jutru pratiti njihove priče - u kakvim uvjetima žive, pomaže li im itko i što im treba za dostojanstven život?

Danas donosimo priču iz Koprivnice.

Teško je opisati u koliko teškim uvjetima u Zablatju, živi sedamdesetogodišnji Josip Šafar. Trošna kućica na kraju sela, poslijednja u ulici, već je davno prestala ispunjavati uvjete za život.

Josip prima socijalnu pomoć od 920 kuna i zapravo ne pamti kad je imao neki pravi ručak. A trebao bi brinuti o tome što jede jer među ostalim boluje i od dijabetesa. Skloni se za lošeg vremena u svoju sobicu u kojoj se već davno ne vidi pod od betona. Najgori su mu kažu, glodavci jer od njh mora sklanjati svu hranu. Kad je bio zdrav i mlađi sve je bilo lakše. Mogao je sam zaraditi za život. Sada je, kaže,  sve drugačije, bolestan je, siromašan i sam.

U susjednom selu, Domaji, šareno jesensko cvijeće odvlači pogled od trošne kućice. Dom je to Anđele Medved. I ona već 20 godina živi sama s mjesečnim prihodom od socijalne pomoći od 920 kuna. Narušena zdravlja ne bi mogla bez pomoći Crvenog križa. Krovište je trošno pa je u drugoj  prostoriji kućice propao strop. A i u ovoj jedinoj koju koristi za sve, Anđela nema vode, o kupaonici niti ne sanja,  a i muku muči sa starom peći na drva.

Marica Pintarić ima sreće što živi u koprivničkom prigradskom naselju Reka pa do nje svakoga dana stiže ručak. Donose ga djelatnici koprivničkog Crvenog križa. Marica kad god može sakuplja boce i tako zaradi koju kunu. Marici bi trebalo urediti sobu, jedinu u kojoj boravi, osigurati da strop ne padne kao što je već ovdje u hodniku, kupiti novu peć. Bolesna je pa se i sve joj je teže. Nema kaže nikoga tko bi se brinuo za nju, a sama se sve manje može brinuti za sebe.

Zima je pred vratima pa Marici, Anđeli i Josipu što prije treba osigurati uvjete da je mogu proživjeti u  svojoj samoći, starosti, siromaštvu i nemoći.

Pogledajte priču!