Prvi put obilježen Dan nematerijalne kulturne baštine

Hrvatska je globalno prepoznatljiva po kravati, čiji se svjetski dan obilježava danas, a možda uskoro bude i zbog još jedne važne činjenice – naša je zemlja, naime, inicijator proslave Dana nematerijalne kulturne baštine prvi put obilježenog jučer.

Nakon što je prije 15 godina među prvim zemljama Europske unije Hrvatska ratificirala UNESCO-ovu konvenciju, postala je i pokretač Dana nematerijalne kulturne baštine 17. listopada.

Proizvodnja drvenih dječjih igračaka u Zagorju tradicija je koja se prenosi s koljeno na koljeno od 19. stoljeća. Iako vrlo opipljiv i materijalan,ovaj je hrvatski proizvod od 2009. godine na UNESCO-ovu popisu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara.

To može biti ono kulturno dobro koje još uvijek živi u narodu, a kako izrada drvenih tradicijskih igračaka još uvijek živi na području Hrvatskog zagorja mi se nadamo da će majstori još uvijek dugo raditi,  napominje muzejska savjetnica u Etnografskom muzeju dr. sc. Iris Biškupić Bašić.

Živi i izrada licitarskih srca. Tu je i hrvatsko čipkarstvo, zatim zvončari Kastavštine, klapsko pjevanje... S ukupno 15 dobara imamo najduži popis u Europi. Sve to pokazuje putujuća izložba, trenutačno postavljena i u Muzeju sinjske alke, koja već je posjetila Kanadu i Litvu, a uskoro putuje i na Novi Zeland.

Iz Hrvatske je stigla i inicijativa za obilježavanje Dana nematerijalne baštine iza koje stoji ravnateljica Etnografskog muzeja i predsjednica udruženja ICOM SEE Goranka Horjan čija je ideja bila prihvaćena na stručnom forumu nedavno održanom u Kini: Javila nam se ideja da dan kada je proglašena Konvencija 2003. godine, dakle 17. listopad, proglasi Danom nematerijalne baštine,  kaže Horjan.

Ideja je prihvaćena i pokrenuta je akcija s promotivnim hashtagom #OCT17ICH koji bi trebao pomoći popularizaciji Dana na društvenim mrežama.

Hrvatska, inače, prednjači i s nacionalnom listom na kojoj je 160 nematerijalnih kulturnih dobara, uz 8 preventivno zaštićenih fenomena. Velika je to škrinja s blagom kojoj ne smijemo dopustiti da usne vječni san.