Znanstvenici otkrili šest ugroženih kalifornijskih pliskavica

Gotovo izumrla kalifornijska pliskavica, najmanja pliskavica na svijetu, još nije nestala iz svoga prirodnog staništa u Meksičkom zaljevu, objavio je tim znanstvenika nakon što je uočio šest primjeraka.

Pliskavica je gotovo iskorijenjena ilegalnim ribolovom u prirodnom staništu u Kalifornijskom zaljevu i World Wildlife Fund (WWF) upozorio je u svibnju da bi mogla izumrijeti ove godine.

No nije izgubljena svaka nada u spašavanje vrste nakon što su nedavno viđene, kaže Lorenzo Rojas iz Međunarodnog odbora za oporavak kalifornijske pliskavice predstavljajući otkriće znanstvenika. Tijekom istraživanja provedena koncem rujna i početkom listopada stručnjaci su uočili šest pliskavica među kojima i mladunče.

Tim je istaknuo da studija nije imala za cilj procijeniti ukupnu populaciju pliskavica koje će predstaviti u siječnju nakon dodatnog istraživanja. U posljednjem 'prebrojavanju' u 2017. utvrđeno je da je ostalo samo 30 pliskavica.

Poznate kao "morske pande" zbog uočljivih crnih kolutova oko očiju kalifornijske pliskavice istrijebljene su uz pomoć ribarskih alata korištenih u lovu na druge ribe a koji su ugrozili i drugu vrstu riba totoabe.

Totoabin plivajući mjehur smatra se delikatesom u Kini i može postići cijenu do 20.000 američkih dolara na crnom tržištu.

Holivudska zvijezda Leonardo DiCaprio i meksički milijarder Carlos Slim angažirali su se oko spašavanja kalifornijske pliskavice.

Prošle je godine meksička vlada pokrenula plan hvatanja preostalih pliskavica uz pomoć uvježbanih dupina kako bi ih preselila u zaštićeno stanište. No program je ukinut nakon što je prva pliskavica u zatočeništvu uginula.