19. listopada 1745. - Umro Jonathan Swift

Na današnji dan, 19. listopada, 1745. u Dublinu je umro Jonathan Swift, irski književnik.

Rođen je također u Dublinu, 30. studenoga 1667. Nakon školovanja na Trintiy Collegeu i smrti ujaka koji ga je izdržavao poslije očeve smrti, napušta Irsku. Radio je kao tajnik političara Eilliama Templea i instruktor djevojčice Esthere, koja će odigrati značajnu ulogu u njegovu životu i djelu (Stella u "Dnevniku").

Strastveno se zanimao za suvremene događaja i sudjelovao u političkom životu oštrim člancima. Oko 1710. napustio je vigovce i prešao u tabor torijevaca. Kao pisac bezobzirnih članaka u torijevskom časopisu Examiner, za kratko vrijeme postao je najistaknutija ličnost tadašnjeg engleskog novinarstva. Kad vigovci ponovo dolaze na vlast, Swift 1714. odlazi u Dublin u progonstvo. Bez sudjelovanja u javnom životu, bez prijatelja proživljava gorke i mračne dane, a uznapredovao je i tumor na mozgu te je umro u dubokoj apatiji, slijep, gluh i gotovo nijem.

Predmet njegove razotkrivajuće i razorne poruge nisu pojedinci, sredine, staleži i događaji, već ljudska narav koja se valja u moru gluposti.

Djela: Pinđarske ode, Gulliverova putovanja, Boj knjiga, Legion Club, Razmišljanja o dršku metle.