Anna Burns dobitnica nagrade 'Man Booker 2018.'

Književnica Anna Burns ispisala je povijest kao prva  autorica iz Sjeverne Irske koja je dobila Man Booker - najvažniju književnu nagradu poslije Nobela. Nagradu i 50 tisuća funti primila je za roman Milkman o djevojci koju zlostavlja stariji oženjeni muškarac.

Nitko od nas nikad nije pročitao ovakvo što. Ovo je priča o brutalnosti, seksualnom napadu i obrani, protkana jetkim humorom,  rekao je dodjeljujući nagradu predsjednik žirija filozof Kwame Anthony Appiah.

Anna Burns odrasla je u glavnom gradu Sjeverne Irske, a roman temelji na vlastitu iskustvu odrastanja u mjestu koje je opisala kao prepuno nasilja, nepovjerenja i paranoje.

Priča jednostavno ne bi funkcionirala da sam likovima davala imena. Možda se doima kao da nedostaje izravnosti, no to je dio knjige. Da sam ubacila imena, to bi narušilo atmosferu, a to zaista nisam htjela,  izjavila je Anna Burns da dodala: Odrasla sam u Belfastu, što je itekako utjecalo na knjigu; pisala sam o društvu u cjelini, o tome kako na društvo utječe dugotrajno nasilje i kako taj stalni pritisak postaje normalan.