Ima li lijeka za kroničnu bol?

Bol, taj neugodan emocionalni i osjetni doživljaj, veliki je javnozdravstveni problem 21.s toljeća na koji liječnici još uvijek pokušavaju pronaći odgovor. Procjene su kako svaki peti Europljanin pati od kronične boli. Povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv boli, odlučili smo pažnju posvetiti jednim od najjačih bolova – onih u kralježnici.

U svijetu svaki peti čovjek podnosi kroničnu bol srednjeg do jakog intenziteta, a svakog trećeg stanovnika taj neugodan, gotovo nepodnošljiv osjećaj ograničava u svakodnevnom životu. Danas se ne smatra samo simptomom, već se kao takva i liječi.

Jedan osjećaj koji je nelagodan, koji se klasificira po različitim skalama. Od njih je recimo, možda najviše u uporabi ta vizualna skala koja se boduje od 0-10. 0 je kad nema boli,  10 je najjača moguća doživljena bol. Naravno, to je jedan neugodan osjećaj koji zahtjeva određeno liječenje, ističe doc.dr.sc. Tomislav Sajko, specijalist neurokirurgije.

Osjećaj boli je individualan, pa je teško procijeniti koja bi bol bila najjača. Zna bol biti vezana za trodijelni živac na glavi i izaziva velike senzacije. Također, bol je jaka kod ruptura i puknuća  krvnih žila u glavi gdje pacijenti to opisuju kao najjaču bol ikad doživljenu, a u širem kontekstu je bol recimo kod poroda, kaže dr. Sajko. 

Bol se, s obzirom na vrijeme trajanja, dijeli na akutnu i kroničnu bol. Akutna bol je recimo po definiciji traje nekoliko dana, čim bol traje duže, prelazi u subakutnu fazu, a onda ako traje duže od tri tjedna ili više, prelazi u kroničnu fazu. Ako to pređe u nekakvu kroničnu fazu, znači da je potrebna dodatna obrada ne bi li se našao uzrok te kronične boli, objašnjava.

Moderan, sjedilački način života može dovesti i do stanja kronične boli. Kroničnu bol, među ostalima, trpe oni pacijenti koji imaju ozbiljnih problema s kralježnicom.

Bol se može liječiti farmakološkim i nefarmakološkim metodama, a često se pristupa kombinaciji ova dva pristupa. Da je ovo ozbiljan javnozdravstveni problem, dokazuje sve više ambulanti i centara za liječenje boli u Hrvatskoj. Bol se prvenstveno na početku liječi nekakvim lijekovima protiv boli, pogotovo u akutnoj fazi. Kad se to primiri, traži se uzrok. Ako se prijeđe u onu subakutnu fazu, onda se traži uzrok boli. Većina pacijenata to liječi lijekovima protiv bolova, to su anelgetici, rekao je dr. Sajko.

Liječenje boli temeljno je ljudsko pravo, a za uspjehe je važno i educirati bolesnike o boli. U Hrvatskoj danas postoje i brojne ambulante koje se bave ovim neugodnim doživljajem, kao i brojne udruge, poput Hrvatskog društva za liječenje boli, gdje se svi mogu obratiti za informacije i pomoć.