35. rođendan Nacionalnog parka Brijuni

Nacionalni park Brijuni slavi 35. godišnjicu osnutka. Otočje Brijuni nacionalnim je parkom proglašeno 27. listopada 1983. godine i danas je jedan od osam naših nacionalnih parkova i ujedno omiljeno turističko odredište.

Brijuni su hrvatsko nacionalno, kulturno, povijesno i prirodno blago. Zahvaljujući razvedenoj obali, arheološkim nalazištima, raznovrsnoj flori i fauni, otočje često znaju zvati rajem na Zemlji. Brijuni su godinama iz povijesnih razloga običnom čovjeku bili uglavnom nedostižni. Doživotni predsjednik Jugoslavije Josip Broz Tito tu je imao rezidenciju i primao goste, poznate svjetske političare i umjetnike. Na Brijunima je prvi hrvatski predsjednik doktor Franjo Tuđman održavao brojne sastanke, a otočje je i danas omiljeno državnom vrhu gdje povremeno u službenoj rezidenciji primaju strane delegacije.Brijuni su kroz godine prošli brojne promjene, no uspjeli su sačuvati identitet, kontinuitet i prepoznatljivost, ističe glasnogovornica Nacionalnog parka Brijuni Reana Brajković Relić. Ističe kako je tijekom proteklih godina Brijune posjetilo više od 4 i pol milijuna ljudi te je ostvareno više od milijun i pol noćenja. Stoga su Brijuni, dodaje, prepoznati diljem svijeta.

No, brijunski hoteli i turistički sadržaji vape za obnovom. Stoga je na nedavnoj sjednici Vlade u Puli premijer Andrej Plenković najavio kako je osnovano posebno povjerenstvo za pripremu i realizaciju turističkog razvojnog projekta Veliki Brijun. Ono će imati zadaću predložiti koncept razvoja hotelske i povezane ponude na otoku te predlaganje najpovoljnijeg ponuditelja.

U međuvremenu u sačuvanim ljepotama Brijunskog otočja - oglednog primjera Jadrana kakav je nekad bio, danas su uživali predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, predstavnici županijske vlasti te brojni uzvanici iz političkog i javnog života koji stižu na proslavu.