Rak, leukemija i boje za kosu - stručnjaci upozoravaju da pripazite

Učestalo bojenje kose može povećati rizik od raka. Žene koje često mijenjaju boju kose imaju 60% više šansi da obole od leukemije. Uočili su to liječnici koji upozoravaju da prije bojenja dobro proučite sastojke boje. Kozmetička industrija opovrgava ovakve tvrdnje. Kaže da nema čvrstih dokaza da bojenje kose uzrokuje teža oboljenja.

Boje za kosu upotrebljavaju mnogi: kosu boji svaka druga žena i svaki deseti muškarac. No, sve su učestalije i alergijske reakcije. Svjedoče tomu i frizeri, kojima se ljudi obično obrate nakon neuspjelog bojenja u vlastitu aranžmanu.

Hata Novalija, tajnica Ceha frizera u Hrvatskoj obrtničkoj komori kazala je da je činjenica da se u zadnje vrijeme sve češće događaju alergijske reakcije kod klijenata. Ja bih zapravo rekla da je problem u osjetljivosti pojedinih osoba. Naravno, ograđujem se ima svašta na tržištu, ima svakakvih proizvođača, preporučam uvijek profesionalne preparate.

Ako boja može izazvati alergijsku reakciju, potrošači na to moraju biti upozoreni. Neki pak povezuju boje za kosu s težim bolestima. Uglavnom, boje za kosu nisu tako bezazlene kao što mnogi koji ih upotrebljavaju to misle.

Dr.sc. Lidija Barušić iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" kazala je da boje za kosu spadaju u jedne od najtoksičnijih kozmetičkih proizvoda koji mogu djelovati na čovjeka. Razlog leži u sastavu, odnosno njihovoj djelotvornosti. Radi se o oksidativnim bojama. Znači o nečemu što je trajno, dodaje.

Dr. Maja Ceković, dermatologinja, kazala je da je u posljednjih 15-ak godina zabranjeno 40-ak sastojaka.

Iskustva pokazuju da mnoge boje za kosu nemaju čitku deklaraciju, ali niti podatke na hrvatskom jeziku.

Tetoviranje kanom izazvalo alergijsku reakciju

Osvrćući se na prijavu o alergijskoj reakciji na tetovažu kanom Ministarstvo zdravstva priopćilo je da je sanitarna inspekcija utvrdila da je: Zaprimljena prijava alergijske reakcije na privremenu tetovažu od kane koja je obavljena na štandu bez sanitarno-higijenskih uvjeta. S obzirom na to da se tetoviranje radilo kanom pomiješanom s vodikovim peroksidom, podnositelj prijave zadobio je alergijsku reakciju najvjerojatnije izazvanu spojem parafenilendiamin, odnosno PPD, a koji se često nalazi u bojama za kosu te je poznat kao kontaktni alergen.
Pružatelju usluge zabranjeno je obavljanje djelatnosti, naplaćena mu je kazna. A resorno Ministarstvo pripremilo je pravilnik kojim se predviđa edukacija onih koji nanose boju i strana tijela u kožu. Oprez se savjetuje osobito adolescentima, mlađima od 16 godina, koji su skloni eksperimentima.

Evo, kako bojiti kosu kod kuće

Ako pak sami bojite kosu kod kuće, obavezno poslušajte savjet dr.sc. Lidije Barušić: