Podvodna kulturna baština u Europi danas

Zaštiti i promociji podvodne kulturne baštine moderno doba nosi nove izazove. Svoja iskustva u tom području razmjenjuju podvodni arheolozi iz 12 europskih zemalja u Zadru, na Međunarodnoj konferenciji koju organizira zadarski Međunarodni centar za podvodnu arheologiju.

Važnije tema su promicanje kulturnog turizma i borba protiv nezakonite trgovine kulturnim dobrima, a uz to se europski čuvari podmorskih blaga susreću se i s drugim izazovima modernog doba kao što je primjerice porast pomorskog prometa. O tome je govorio mr Miran Erič sa slovenskog Instituta za zaštitu kulturne baštine: Brodovi od 300-400 metara, tankeri, imaju gazove od 18-20 metara, i kad ulazi ili izlazi iz mora, on lupeta po dnu do besvjesti, on nosi sve pred sobom. Imamo primjer barke iz 19. Stoljeća, vidi se kako verige od sidra , kako linija široka dva-tri metra ide izravno preko brodoloma, tu mi uopće nemamo kontrole nad tim posljedicama tog trgovačkog prometa koji uništava podvodna nalazišta ! - zabrinut je slovenski arheolog.

Stručnjake iz ovog područja brine i krađa vrijednih nalaza, no prema riječima ravnatelja zadarskog Centra mr Luke Bekića, nakon masovnih pljački 70-ih i 80-ih godina taj je problem danas manje izražen: Tu ne stojimo tako loše, kod nas je doba velike pljačke podvodnih kulturnih dobara iza nas, u većoj mjeri to se događalo 70-ih i 80-ih godina, kod nas je svijest građana na jednoj visokoj razini. Nama je važno prenijeti poruku građanima da ako nešto nađu to prijave i u tome dosta dobro uspijevamo. Što se tiče kriminala njega također ima, tu postoje državna tijela koja ponekad zaplijene te vrijedne predmete koje pokušavaju automobilima ili na drugi način iznijeti stranci, ali ne bih rekao da je riječ o velikom trendu nego o kriminalu niskog profila koji nije masovan.

Da se podmorsko blago s 350-ak hrvatskih podvodnih nalazišta kvalitetno istražuje, restaurira i predstavlja javnosti potvrđuje i činjenica da su stručnjaci zadarskog Centra kao predavači česti gosti u europskim kulturnim središtima: Nedavno smo održali tečaj na jezeru u sjev. Češkoj koji smo radili s Institutom za arheologiju u Pragu gdje smo u sklopu našeg UNESCO rada izvan RH pomagali podvodnim arheolozima da savladaju tehnike podvodne dokumentacije, navodi ravnatelj Luka Bekić.

Konferencija o podvodnoj arheologiji u crkvi Sv. Nikole u Zadru se održava povodom obilježavanja Europske godine kulturne baštine u suradnji s Ministarstvom kulture, a u Zadru su zato i predstavnici središnjeg ureda UNESCO-a u Parizu.