Američki veleposlanik: SAD i Hrvatska dijele temeljne vrijednosti

Prostire se od Atlantika na istoku do Tihog oceana na zapadu. Sastoji se od 50 saveznih država. Riječ je naravno o Americi - Sjedinjenim državama iz koje je na mjesto veleposlanika u Hrvatsku došao prije manje od godinu dana Robert Kohorst.

Obećana zemlja - Amerika... zemlja suprotnosti, bogatih metropola, nepreglednih ravnica, planinskih masiva, pustinja. Spoj mnogobrojnih kultura i naroda. Sjedinjene Američke Države privlače svojom raznolikošću i nadom da je sve moguće, osobito u središtu filmske industrije -Hollywoodu. S više od 300 milijuna stanovnika treća su najveća zemlja na svijetu i najveća gospodarska sila. Zemlja je to s najvećom stopom rastava. Imaju najjaču vojnu industriju, najveći su izvoznik pšenice.

Iz južne Kalifornije na svoju prvu diplomatsku misiju u siječnju je u Hrvatsku stigao Robert Kohorst, veleposlanik SAD-a. Po struci je pravnik. Prije dolaska u Hrvatsku bavio se financijama i nekretninama. U diplomatske vode ušao je nakon izbora predsjednika Trumpa.
Iako mu je Hrvatska bila željeno odredište, o njoj, baš poput mnogih Amerikanaca, nije mnogo znao do prije nekoliko godina. No sada o ljepotama naše zemlje redovito govori svojim prijateljima koji ga uskoro namjeravaju i posjetiti. Baš kao i njegova obitelj. Navodi da je lani u Hrvatsku došlo pola milijuna turista. Uvođenjem direktnog leta 2019. taj bi se broj mogao povećati.

Veleposlanik Kohorst igra košarku, tenis i golf, a s velikim je zanimanjem pratio i Svjetsko nogometno prvenstvo. Ljubav prema tom sportu prenio je i na svoje unuke, a u svom zagrebačkom domu na Tuškancu ponosan je na kolekciju fotografija pod nazivom "Zvijezde i pruge".