Radionice u šumi

O plodovima, biljkama i životinjama koje krije šuma, učili su proteklih dana i mali i veliki. U svrhu promicanja takozvane zelene pedagogije, u Daruvaru su organizirane ekološke radionice za srednjoškolce i djecu vrtićke dobi. Predavači su bili stručnjaci Hrvatskih šuma.

Na poučnoj stazi u daruvarskoj Rimskoj šumi stekli su osnove ekologije i odgovornog ponašanja u prirodi, učili se timskom radu, rasplamsali maštu i razvijali komunikacijske vještine.

Naučit ćemo ih da njihove šume i naše šume pročišćuju zrak, proizvode kisik, smanjuju štetan utjecaj klimatskih promjena, kaže Željka Bakran, Odjel za ekologiju, Hrvatske šume.

Znanstvene studije pokazuju da nedostatak boravka u prirodi uzrokuje mnoge zdravstvene probleme, a već 20-ak minuta boravka u šumi ublažava tjeskobu i depresiju.

Najveće žrtve tih bolesti su zapravo djeca koja su zatvorena u udobnosti svojih domova u doticaju s tehnologijom, stoga je važno da djecu odmalena učimo da trebaju biti što više u prirodi, smatra Tanja Novotni Golubić, zamjenica bjelovarsko-bilogorskog župana.

Sa svoja 34 hektara šumskih površina i predivnim parkovima, Daruvar je idealan za zdrav život. Nije bez razloga nekoliko puta proglašavan najljepšim malim gradom kontinentalne Hrvatske.