Opus Ingmara Bergmana u kinu Kinoteka

Kino Kinoteka pridružuje se obilježavanju 100. obljetnice rođenja švedskog redatelja Ingmara Bergmana. Od danas do 2. studenog, u suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Švedske u Republici Hrvatskoj na repertoar Kinoteke stiže Opus: Ingmar Bergman – 100 godina.

Ingmar Bergman jedan je od najvažnijih redatelja svih vremena koji je upotrebom tema, stilskih sredstava i lica stvorio prepoznatljiv filmski svemir, i čiji utjecaj daleko prelazi granice filmske umjetnosti.  Odabir sedam sjajnih filmskih ostvarenja iz opusa dat će presjek Bergmanovog stvaralaštva, a kao poseban dodatak bit će prikazan dokumentarni film koji daje sveobuhvatan uvid u njegov život i djelo.Opus započinje danas projekcijom filma Jesenja sonata (1978.), suptilne analize od-nosa majke, genijalne pijanistice i njezine zanemarene kćeri s Liv Ullman i Ingrid Bergman u njezinoj posljednjoj filmskoj ulozi.U opusu također gledamo najpoznatiji Bergmanov film, Sedmi pečat (1957.) iz kojeg je ikonička filmska partija šaha - između Viteza (Max von Sydow) i Smrti, te najutjecajniji njegov film,onirički Divlje jagode (1957.) s Victorom Sjöströmom, velikanom iz ere švedskog nijemog filma u ulozi starog profesora koji se, predosjećajući vlastitu smrt, prisjeća djetinjstva i mladosti.

U najeksperimentalnijem Bergmanovom filmu, psihološkoj drami koja tematizira pitanja dvojništva, identiteta i ludila Persona (1966.)gledamo sjajne izvedbe redateljeve tadašnje i bivše partnerice, Liv Ulmann i Bibi Anderson.Ljeto s Monikom (1953.), senzualna romantična drama o odbjeglim tinejdžerima, značajno je utjecala na francuske novovalovce, a dugi kadar u kojem Harriet Andersson gleda izravno u kameru Jean-Luc Godard nazvao je najtužnijim u povijesti filma.Opus zaključuju Fanny i Alexander (1982.), autobiografski film u kojem se Bergman u priči o izmišljenoj obitelji Ekdahl prisjeća djetinjstvate Sarabande (2003.), posljednji i prema mnogima najosobniji njegov film.

Kao poseban dodatak opusu 2. studenog bit će prikazan dokumentarni film Nepozvani kod Bergmana u režiji Jane Magnusson i Hyneka Pallasa. U filmu posjećujemo Bergmanov dom na udaljenom otoku Fårö usred Baltičkog mora, a o svom odnosu s njime govore neki od naj-poznatijih redatelja i glumaca današnjice.

Svi filmovi prikazuju se od 20 sati. Cijena ulaznica za projekcije iz opusa Ingmara Bergmana, iznosi 15 kuna, osim za besplatnu projekciju filma Jesenja sonata 23. listopada.