U Terezinom vrtu ima svega - od meksičkoga krastavca do sibirskoga kivija

U Hrvatskoj je oko 4 i pol tisuće ekoloških proizvođača. Mnogi su se takvom, zahtjevnom proizvodnjom počeli baviti prije samih zakona o njoj. Jedna od njih je i Tereza Nakani koja u Velikoj Pisanici pokraj Bjelovara ima malo ekološko carstvo.

Šaroliko je imanje Tereze Nakani u Velikoj Pisanici ima svega. Od meksičkoga krastavca, dobrog i za salate i za juhe, do sibirskoga kivija koji vanjštinom podsjeća na šljivu, a okusom je baš kao kivi.

U bajkovitim sobama gdje skriva prirode i svojih ruku djela, ima i biljnih spužvi. "Koja je takve konstrukcijeda vi to niste u stanju niti strgati niti je možete prati u veš mašini. Moglo bi je se na veliko uzgajati jer je jako traže za piling", objašnjava gospođa Tereza.

Odlazak u mirovinu prije dvadesetak godina za nju nije značio mirovanje. "Jednostavno sam osoba koja voli i novo, ali čuvam i autohtono..zato čuvam krumpir koji se uzgajao prije 50 i više godina koji se zove Ružica, čuvam krumpir kiflaš, luk kozjak... evo zaljubila sam se u to", dodaje.

Školovala se među prvima za ekološku proizvodnju. Poštuje onaj pravi ekološki uzgoj na hektaru zemlje. "Znači i biodinamika koji pratimo po načelima Rudolfa Steinera, znači gnojnice, u vrtu ništa ne ubijamo, čak ni zlatice. Za njih evo mogu reći recept: lišće hrena potopit u sirutku, ostavit da stoji i kod nicanja krumipra krenuti sa špricanjem, svajetuje Vitalna umirovljenica.

Mnoge tajne zna... i nije joj ih teško otkriti. Na njezinu imanju često su učenici, studenti, sveučilišni profesori jer ovakvu ljubav i strast prema prirodi i zdravoj, a maštovitoj prehrani vrijedi upoznati.