I od ekološkog uzgoja voća i povrća može se dobro živjeti

Obitelj Pavičić iz Petrijevaca, nedaleko od Osijeka, bavi se ekološkim uzgojem voća i povrća. Razni voćni likeri i rakije, džemovi i namazi u svim zamislivim i nezamislivim pa i neočekivanim kombinacijama, s posebnom domaćom tehnologijom proizvodnje, bez konzervansa, dio su onoga što rade.

Ciljela priča za obitelj Pavičić počinje u ovom voćnjaku. Ideju onda sprovedu u djelo i to često na vrlo kreativan način. Poput ovoga šljivinog ražnjića, koji je zapravo zapečeni i osušeni džem od šljiva. "Kad se osušilo premazali smo čokoladom, zatim smo sjekli u kockice, uronili u čokoladu i uvaljali u kokos, u mljeveni i prženi lješnjak i orase", objasnio je Ivica Pavičić.

Ova godina je bila teška, dodaje. Voće je smrznulo, no oni su se "prebacili" na povrće. "Da smanjimo štetu prešli smo na proizvodnju zimnice, što se pokazalo dosta dobrim. Znači ne treba klonuti duhom treba odmah prijeći na nešto drugo. Kakva je godina, mi se tome prilagodimo i kod nas nema praznog hoda", dodao je. 

Obiteljsku tradiciju nastavlja kći Ivana Pavičić. Završila je poljoprivredni fakultet i sad im pomaže. "Ja sam odmalena u poljoprivredi i volim prirodu i ekološku proizvodnju, sad je hit zdrava hrana i sve više se tome okrećemo, zdravom načinu života i taman je to i sadašnjost i budućnost", rekla je Ivana. Za razliku od mnogih mladih i obrazovanih ljudi, ona ne misli napustiti Slavoniju.

A temelji za dobar život su tu, jer je njihov OPG dobitnik brojnih medalja i priznanja za svoje proizvode. Često idu na sajmove u zemlji, ali i inozemstvu gdje posebice cijene njihove kreativne proizvode.