Gradski muzej Bjelovara čuva bogatu povijest toga grada

Gradski muzej Bjelovar bogatiji je za još jedan postav - povijesni, s atraktivnim eksponatima među kojima je i stolac na kojemu je sjedio car Franjo Josip.  Riječ je o razdoblju od srednjeg vijeka do ukidanja Varaždinskoga generalata i vojne granice 1871. godine.

Mnogo oružja, ali i drugih predmeta podsjeća na nekadašnju važnost ovoga kraja u obrani od Osmanlija. Posebno poglavlje posvećeno je Severinskoj buni 1755. za koju kažu da je vjerojatno bila i razlog nastanka Bjelovara, čija je izgradnja počela godinu poslije. U toj pobuni protiv carice Marije Terezije, na noge se dignulo 20 000 ljudi.

"Graničari koji su bili navikli na svoje odore, na svoj način života koji su bili slobodni seljaci i vojnici htjela ih je pretvoriti u regularne vojnike. Kod njih je to izazvalo naravno nezadovoljstvo, veliki bunt. Severin postaje centar koji se širi u druge krajeve Varaždinskog generalata i to je zapravo navjeća buna Varaždinskog generalata", objašnjava Zoran Abramović, voditelj Povijesnog odjela Gradskog muzeja.

Za razliku od carice Marije Terezije, po čijoj je zapovijedi prije 262 godine počela gradnja  Bjelovara, ali ona u njemu nikada nije bila, car Franjo Josip bio je u bjelovarskom kraju dvaput - 1869. i 1888. U muzeju je izložen stolac na kojemu je sjedio.

U nekadašnjem središtu generalata, u kojemu su bile Đurđevačka i Križevačka pukovnija, 1871. ukida se vojna uprava te istodobno u građanskoj Hrvatskoj nastaje Bjelovarska županija,  na čijem je čelu bio prvi veliki župan Ivan Trnski.