Divovi i vile iz narodnih bilogorskih priča

U objavljenim zbornicima hrvatskih narodnih priča, za razliku od drugih krajeva Hrvatske, bilogorskih gotovo da i nema. Rijedak primjerak narodnih priča iz okolice Bjelovara koje je Zvonimir Lovrenčević prikupljao 50-tih godina prošlog stoljeća, u Zagrebu su pronašle Rajna i Tina Gatalica. U bjelovarskoj knjižnici pripovijedale su ih publici.

Cijelu noć je dudaš pjevo i pričo priče coprncama, a one se valjale i vrištale od smija. Možda je vilama iz narodne bilogorske priče dudaš zasvirao baš ovu pjesmu, kao bjelovarskoj publici učenik glazbene škole Bruno Laktaš.

Majka i kći - Tina i Rajna Gatalica pripovijedale su priče iz vremena divova i vila izvornim bilogorskim govorom. Neke su ovo od "Narodnih priča iz okolice Bjelovara" koje je sredinom 20. stoljeća u selima prikupio etnomuzikolog i etnolog Zvonimir Lovrenčević Kvak. Njegov rukopis rijedak je zapis koji čuva Institut za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu.

A ako se ne pripovijedaju, priče nisu žive. Zato im Rajna i Tina udahnjuju život. Zauzet će se, kaže, i da se objavi knjiga s ovim pričama - radi popularizacije bilogorskoga narodnog blaga koje bi obogatilo i zavičajnu nastavu u osnovnim školama.