Neopioidni analgetik tanezumab u kasnoj fazi studije zadovoljio glavne ciljeve

Neopioidni analgetik, tanezumab, koji razvijaju farmaceutske tvrtke Pfizer i Eli Lilly u kasnoj fazi studije uspio je zadovoljiti glavne zadane ciljeve, a više od polovine pacijenata koji su u njoj sudjelovali, kazalo je da osjeća znatno manju bol kao posljedicu osteoartroze u koljenima ili kuku. 

Rezultati istraživanja objavljuju se u trenutku kada su Sjedinjene Države suočene s epidemijom zloupotrebe opioidnih analgetika, zbog čega su agencije za javno zdravlje od farmaceutskih tvrtki zatražile angažman na razvoju alternativnih lijekova protiv bolova.

Ovisnost o opioidima, uglavnom lijekovima protiv bolova koji se izdaju na recept, o heroinu i o fentanilu često je rezultirala predoziranjima, a ona smrću 49.000 ljudi tijekom 2017. godine, podaci su državnog Instituta za zloupotrebu lijekova.

Lijek što su ga proizveli Pfizer i Eli Lilly, tanezumab, pripada novoj kategoriji lijekova protiv bolova koji ciljaju faktor rasta živaca (NGF), protein koji sudjeluje u procesu rasta živčanih stanica. Ako ga regulatorne agencije za javno zdravlje odobre, bit će to prvi neopioidni lijek za liječenje bolove koji nastaju kao posljedica osteoatritisa. Istodobno tvrtke Regeneron i izraelska Teva razvijaju vlastiti neopioidni analgetik na bazi fasinumaba.

Rezultati, predstavljeni na konferenciji američkih reumatologa u Chicagu, pokazuju da je više od polovine pacijenata koji su uzimali propisanu količinu tanezumaba osjetilo za 50 posto manju bol. Pfizer i Lilly iduće godine planiraju Agenciji za hranu i lijekova (FDA) podnijeti zahtjev za marketinškim odobrenjem tanezumaba.

Osteoatroza ili osteoartritis je kronična, progresivna degenerativna bolest zglobova čiji je osnovni uzrok propadanje zglobne hrskavice. Nakon kardiovaskularnih bolesti osteoartritis je drugi najčešći uzrok kronične onesposobljenosti i to prvenstveno zglobova kuka i koljena. Stoga je prevencija od neizmjerne važnosti. Golemi troškovi liječenja imaju velik financijski učinak na zdravstveni sustav svake države.

Od osteoartitisa u svijetu boluje više od 400 milijuna osoba, a predviđa se da će ih do 2030. godine biti više od 700 milijuna. Po podacima vodeće američke agencije za javno zdravlje, Centra za kontrolu i prevencijiu bolesti (CDC) samo u SAD-u od ove bolesti boluje više od 30 milijuna pacijenata.

U priopćenju dviju farmaceutskih tvrtki, Pfizera i Lilly stoji da su općenito nuspojave kod uzimanja tanezumaba minimalne, što nije slučaj s lijekovima iz grupe nesteroidnih protuupalnih lijekova koji se propisuju na recept.