Obilježavamo Hrvatski dan bioenergije

U vidu promicanja i boljeg razumijevanja obnovljivih izvora energije i uloge bioenergije, europska lobistička asocijacija Bioenergy Europe pokrenula je prošle godine promotivnu kampanju u 20 europskih zemalja, čiji je cilj uspostaviti tradiciju obilježavanja Europskog dana bioenergije.

Europski dan bioenergije označava simboličan datum od kojeg se EU-28 može oslanjati samo na bioenergiju. Taj se datum konstantno pomicao svake godine i na nacionalnoj i na razini EU. Ove godine EU-28 čak 43 dana u godini može se potpuno oslanjati na bioenergiju, počevši od 19. studenog do 31. prosinca.

Kao punopravni član Bioenergy Europe, Hrvatska udruga za biomasu CROBIOM pridružila se kampanji, zajedno s mnogim nacionalnim i međunarodnim partnerima širom Europe, kroz obilježavanje Hrvatskog dana bioenergije 25. listopada.

O tome kako će biti obilježen Hrvatski dan bioenergije i koliko je važno korištenje obnovljivih izvora energije govorili su Mario Klobučar, direktor  Šumske biomase d.o.o., dr. sc. Julije Domac, ravnatelj Regionalna energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske - REGEA i Rosana Šimunović, voditeljica projekata u Hrvatskoj udruzi za biomasu CROBIOM.