Ples s konjima

Kroz povijest konji su oduvijek bili od pomoći ljudima. Bilo da se radilo o teškim fizičkim poslovima ili o osvajanju novih nepreglednih prostranstava. No u novije vrijeme njihova se uloga ponešto promijenila. Danas se konji uglavnom koriste u sportu i rekreaciji, ali i u rehabilitaciji.

Upravo terapiju s pomoću konja već desetu godinu prakticiraju članovi i volonteri udruge Don Kihot. Na lijepo uređenom imanju u Šimunćevcu nedaleko od središta Sesveta uz ostale životinje ovdje boravi i sedam lijepo dotjeranih, urednih terapijskih konja.

Naša primarna djelatnost je da provodimo terapiju pomoću konja, aktivnosti pomoću konja i hipoterapiju za djecu s teškoćama u razvoju i za osobe s invaliditetom. Također naš cilj je i nekako privući djecu u prirodu da se upoznaju sa životinjama na našem imanju, sa konjima i malo da izađu iz kuće, da fizički postanu ponovno aktivna, objasnila je Marita Mučić, predsjednica udruge Don Kihot.

Iako na prvu sve nalikuje na igru i rekreaciju, ovdje s djecom prema individualnim programima terapije rade stručnjaci.

Matea Drempetić, edukacijski rehabilitator: Hipoterapija predstavlja oblik fizioterapije na konju. Dok će edukacijski rehabilitator provoditi edukacijsko-rehabilitacijsku terapiju pomoću konja. Kod logopeda imat ćemo logopedsku terapiju na konju. Dakle oni iz svoje struke provode tehnike i ovdje koriste konja kao jedan medij i kao partnera gdje je puno uspješnija terapija za djecu s poteškoćama u razvoju.
Mala Eva ima problem sa senzorikom i motorikom, no uz ovakve treninge napredak je vidljiv.

Hipoterapij joj pomaže da se učvrste mišići zdjelice leđa. Bolja koordinacija pokreta, kompletno cijela senzorika puno bolje funkcionira. A starija kćer je njoj pratnja i postoji program ako jedno dijete ide na hipoterapiju, drugo dijete koje nema problema, uči jahati, kaže Evin otac Krešimir Grozdek i dodaje: obadvije su presretne. Sve je u znaku konja doma od posteljine do tanjura sve mora biti konj. Zaljubljene su u konje.

Konji, jahači i njihovi asistenti bili su zvijezde priredbe „Ples s konjima" koja se već treću godinu održava početkom jeseni.

Marija Čorak, koreografkinja Plesa s konjima: Ples s konjima je naš event gdje smo htjeli ljudima pokazati kroz koreografije uz miziku, kostime, kroz priču prikazati različite oblike rada s konjima, odnosno terapije, kondicioniranje konja, rad sa tla, rad volontera.

Uz djecu u priredbi „Ples s konjima" sudjeluju i odrasli. Bruno Kovačević, uspješan poduzetnik i iskusan ronilac nakon teške prometne nesreće plave je dubine zamijenio sedlom. Nakon velikog truda osoblja udruge, ali i konja, Brunin je napredak u svakodnevnom životu očit.

Velik interes lokalne zajednice za „Ples s konjima"  i mnoštvo posjetitelja iznenadili su volontere i štićenike. Dodatni im je to vjetar u leđa i potvrda da je njihov rad za razliku od književnog lika Don Kihota mnogo više od borbe s vjetrenjačama.

Jahanjem za sve prisutne završio je ovogodišnji  „Ples s konjima" ali ne i rad kojemu su članovi udruge, volonteri i njihovi konji tijekom cijele godine izrazito predani.