Starine i makete Josipa Slaneca

Josip Slanec i njegova obitelj već petnaest godina prikupljaju starine i tako pokušavaju očuvati povijest turopoljskog kraja. Uz starine gospodin Josip izrađuje i makete od drveta. Naše ekipa posjetila je njihov mali muzej.

U obitelji Slanec oduvijek postoji ljubav prema starinama. U Hrašću, selu smještenom nadomak Zagreba, imaju pravi mali muzej. Gospodin Josip kaže da je stare stvari počeo skupljati prije petnaest godina u želji da sačuva prošlost turopoljskoga kraja.

U isto vrijemeje počeo raditi makete. Makete turopoljskih crkava, kuća i čardaka izrađuje točno onako kako izgledaju u stvarnosti. Za neke makete trebale su mu čak tri godine.

Posebno je ponosan što je ljubav prema starinama prenio i na kćer Katarinu koja studira u Varaždinu, ali kada se jednog dana vrati, namjerava nastaviti obiteljsku tradiciju. U budućnosti za svoje starine i makete ipak priželjkuje malo veći prostor. S nestrplenjem iščekuje božićne blagdane jer tada ispred kuće postavlja velike montažne jaslice koje je sam izradio.