Na Hvaru dodijeljene turističke nagrade, premijer najavio nove investicije u turizam

Dani hrvatskog turizma - najveći, tradicionalni skup turističkih djelatnika u Hrvatskoj, održani su u Hvaru koji slavi 150. obljetnicu organiziranog turizma, u sjećanje na 1868. godinu i osnivanje Higijeničkog društva kao preteče turističkih zajednica. Večeras je dodijeljeno 10 najvažnijih turističkih nagrada.

U kategoriji Kulturna atrakcija godine nagradu je osvojio Maškovića han. Priznanje je preuzela Danijela Vulin, direktorica TZ općine Pakoštane. Turističkim događajem godine proglašena je Rabska fijera. Priznanje je preuzeo Nikola Grgurić, gradonačelnik Raba. Priznanje za Inovaciju godine dobio je Muzej vučedolske kulture. Nagradu je preuzela Marina Sekulić, direktorica TZ grada Vukovara.

Marina godine je Marina Frapa. Priznanje je preuzeo Franjo Pašalić, vlasnik Marine Frapa. Priznanje za Restoran godine dobio je restoran Sv. Nikola iz Poreča. Nagradu je preuzeo Nikola Bijelić, direktor restorana. Kamp godine je Zaton Holiday resort. Priznanje je primio Marinko Marinović, direktor kampa. Hotelom godine proglašen je Esplanade Zagreb, dok je Putnička agencija godine Calvados Club Luxury Travel iz Splita.

Iznimnim pljeskom publike dočekana je hrvatska turistička Nagrada Anton Štifanić za životno djelo Jerku Sladoljevu. Sladoljev je u sektoru poznat kao veliki međunarodni stručnjak pogotovo za kamping, a u turizmu je ukupno proveo 60 radnih godina, no i sad je aktivan te kao konzultant surađuje s brojnim tvrtkama i strukovnim udruženjima diljem Europe. U zahvali kolegama na nagradi ocijenio je kako je njihov zajednički rad pridonio tome da se "ovaj turistički mikrokozmos učini boljim".

Najuspješnija destinacija hrvatskog turizma je Grad Zagreb. Nagradu je iz ruku premijera Andreja Plenkovića preuzeo gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.Premijer Plenković zahvalio se domaćinima, svojim ministrima, svim turističkim djelatnicima te čestitao dobitnicima. Rekao je kako "Hrvatska ima dugu tradiciju turizma, a turizam veliko značenje za našu zemlju". Nabrojao je reforme koje njegova vlada provodi, a koje bi trebale potaknuti razvoj sektora turizma. Istaknuo je izvrsne ovogodišnje turističke brojke. "Do kraja godine možemo očekivati 19,5 milijuna turista, 106 milijuna noćenja i preko 12 milijardi eura prihoda. To je gotovo 20 posto BDP-a",  rekao je premijer. "Naša je zemlja bolje nego ikada pozicionirana na turističkoj karti, svrstani smo među tri najpoželjnije europske destinacije. Ove godine očekujemo preko milijardu eura investicija u turizam, a u idućoj godini milijardu i sto milijuna eura", najavio je. Premijer je posebno naglasio važnost radnika u turizmu te naveo mjere koje bi trebale poboljšati kvalitetu usluge.U glazbenom programu nastupili su proslavljeni pijanist i skladatelj Matej Meštrović sa svojim Triom Expresto, poznata pjevačica Ivana Kindl i Zbor mladih Izvor.

Na početku prijenosa podsjetili smo se velikog uspjeha promotivnog videa Hrvatske turističke zajednice 'Ambasadori hrvatskog turizma' koji je odlukom američkog stručnog i predstavničkog žirija Citizine Networksa i National Association of Broadcasters (NAB), osvojio i prestižnu nagradu 'Travel Video Awards' u kategoriji 'Best Video by a Tourism Organization'. Na pozornicu u Hvaru popeli su se, praćeni pljeskom, jedni od zaslužnih za taj veliki uspjeh - Barbara Mesić, glavna savjetnica ministra turizma i Luka Duboković, izvršni direktor agencije BBDO Zagreb.

Na dvodnevnoj se manifestaciji okupilo više od 1500 turističkih djelatnika. Na više edukativnih predavanja, radionica i okruglih stolova sudjeluju vodeći domaći i svjetski turistički stručnjaci, opinionmakeri i  influenceri iz poslovnog i društvenog života, a glavne su teme važnost kreativnih industrija, interneta i društvenih mreža, gastronomije, pojačane promocije i ljudskih potencijala za turizam.