Život nakon moždanog udara

Svake godine 29. listopada diljem svijeta obilježava se dan kojim se širi svijest o moždanom udaru. Ove godine Svjetska organizacija za moždani udar (World Stroke Organization) odabrala je slogan kojim se naglasak stavlja na život nakon moždanog udara, koristeći na društvenim mrežama hashtag #OporavimoSeNakonMoždanogUdara.

Slogan kampanje odnosi se na potporu, a u fokusu je osvještavanje ključnih problema i potreba osoba koje su preživjele moždani udar, kao i njihovih njegovatelja i skrbnika, kako bi se postigla najbolja moguća kvaliteta života.

U Hrvatskoj je moždani udar prvi uzrok invalidnosti i drugi uzrok smrtnosti. Svake godine kod nas od 8000 do 12.000 osoba doživi moždani udar, a računa se da u Hrvatskoj oko 80.000 osoba živi s posljedicama moždanog udara. Koji su najčešći uzroci moždanog udara i koliko ima "uklonjivih " faktora rizika u emisiji Dobro jutro, Hrvatska otkrivaju prof. dr. sc. Vanja Bašić Kes, Predstojnica Klinike za neurologiju KBC Sestre milosrdnice i dr. Vlado Kalousek, neuroradiolog:
Kardiovaskularne bolesti su vodeći uzrok smrti i invaliditeta u svijetu i Hrvatskoj. Moždani udar nažalost sve češće pogađa sve mlađe osobe. Donosimo vam priče onih koji su ga preživjeli: