Izaberi zdravu hranu za održivu budućnost

Očuvanje okoliša imperativ je naše budućnosti. Svjesni su toga i u Centru za odgoj i obrazovanje Slava Raškaj iz Zagreba. Stoga su se pridružili projektu "Healthy food choise for healthy future" - Izaberi zdravu hranu za održivu budućnost, financiranom sredstvima EU-a, čiji su rezultati prošli tjedan predstavljeni gostima iz različitih djelatnosti.

Brigita Jerić,
socijalna radnica: Mi obrazujemo učenike za kuhare i slastičare i razmišljajući u dogovoru s našim partnerima iz Finske, škole iz Zadra kreirali smo jedan projekt koji traje dvije godine, završava sada u desetom mjesecu. Postavljajući pitanje što mi možemo učiniti da zaštitimo našu planertu iz perspektive djelatnosti kuhara i slastičara. Tako smo kroz projekt uključili puno učenika naše škole a imalil smo i tri studijska putovanja.

Cilj je projekta jačati svijest učenika o zdravoj hrani i važnosti načina na koji se ona priprema.

Tako se razmišlja od samog planiranja, koje će se namirnice koristiti, od lokalnih, sezonskih, planira se način na koji će se otpad sortirati, zatim postoji izračun CO2 koji kod nas još uvijek nije pripremljen kao što postoji vani. Tako da smo se mi kao škola i kao profesori trudili utvrditi na koji ćemo način mi utvrditi taj CO2 za naše namirnice, za naša jela i to je nešto gdje mi kao Hrvatska moramo raditi, smatra Jelić.

U osmišljavanju recepata i pravilnom načinu kuhanja pomagali su im profesionalni kuhari iz Udruge Renato - kuhari bez granica, kao i u pripremi završnog jela - viške pogače i trafose od kestena i čokolade.

Matko Bukovac, profesionalni kuhar: Nismo ih htjeli dovesti na gotovo da evo vam recept. Ne, ajmo probati izučiti djecu da oni upale svoje male mozgiće, da malo proguglaju, potraže doma stare kuharice. Nije bilo lako, meni je bio čak izazov jer se nisam općenito u ugostiteljstvu susretao s time. Onda kad smo došli do njih koji nemaju baš toliko iskukstva, gdje treba sve u tabele ubaciti, napraviti izračun koliko treba recimo prijevozom ili pješice do proizvođača, gdje će se kupiti, kod kojeg OPG-ovca taj proizvod pa koliko je on otprilike potrošio, to su vam bile žive kalkulacije i dosta izazovno.

Da su učenici ovladali zadanom temom, pokazali su na nedavnom natjecanju u Finskoj gdje su kuhajući po principu održivog načina prehrane osvojili 2. mjesto.

Radile smo savijaču od rabarbare s krastavcima i radile smo košaricu od krastavaca, to je zdrava hrana i pomoću nje pokušavamo spriječiti izlazak CO2, ispričala je učenica Tena Fabijanić.

Kao rezultat dvogodišnjeg rada na projektu nastala je E-kuharica s ekološki prihvatljivim receptima te Open Badges (open bedževima) - digitalni alat za stjecanje znanja i kompetencija budućih kuhara na temu održivog kulinarstva, a tu je i E-priručnik o socijalnom poduzetništvu.

U njemu su savjeti kako biti poduzetnik a istodobno štititi okoliš. Na taj način krenuli smo promišljati i istraživati, otkrili smo da u Europi postoji zitou vej restorani koji se na taj način reklamiraju i privlače klijente koji razmišljaju ekološko osviješteno i da to može biti dobar marketinški proizvod i da istodobno se štiti okoliš, kaže Brigita Jerić.

Projekt odabira zdrave hrane za održivu budućnost Centra za odgoj i obrazovanje Slava Raškaj iz Zagreba hvale je vrijedan i trebao bi se provoditi i u drugim školama jer odnos prema namirnicama i prirodi uopće važan je za održivost planeta Zemlje.