Norveška veleposlanica: Oduševljena sam što imam priliku biti u Hrvatskoj

Kraljevina Norveška ima najdužu obalu u Europi nakon Rusije i osmu najdužu na svijetu. Obuhvaća zapadni dio Skandinavskog poluotoka, otok Jan Mayen te arktičko otočje Svalbard.

Norvešku zovu zemljom tisuću fjordova i zemljom ponoćnog sunca - jer u najsjevernijem gradu na svijetu Hamerfestu tijekom dva ljetna mjeseca sunce sja i u ponoć. Jedna je od najrjeđe naseljenih zemalja Europe. Iz nje se po svijetu proširilo skijanje. U glavnome gradu Oslu od 1901. dodjeljuje se Nobelova nagrada za mir.

Iz te zemlje s jednim od najnaprednijih i otvorenijih društava na svijetu dolazi Astrid Versto koja je dugogodišnju novinarsku karijeru zamijenila diplomatskom pa je 2015. postala veleposlanica u Hrvatskoj. Katkad poželi , kaže, izvještavati kao prije, ali veoma je zadovoljna veleposlaničkim položajem i oduševljena je što ima priliku biti u Hrvatskoj.

Sličnost između Hrvatske i Norveške veleposlanica vidi u broju stanovnika, obali, pomorstvu. Veliku važnost pridaje ribogojilištima. Simpatično joj je da se baš kao i u Norveškoj, u Hrvatskoj za Badnjak jede bakalar.

Kad sam došla u Hrvatsku, ništa me nije šokiralo. Prvi dojam bio je da su Hrvati opuštenije od Norvežana, kaže. U Norveškoj je stresnije nego ovdje. U Hrvatskoj je pristup ležerniji.

Odnose između dviju zemalja ocjenjuje odličnima i vidi mogućnost napretka na mnogim područjima.

Broj Norvežana koji dolaze u Hrvatsku iz godine u godinu sve je veći. Norvežani su, kaže, željni sunca, dobre hrane, vina, gostoljubivosti koje u Hrvatskoj ne nedostaje. Norveška je šesta zemlja na svijetu po proizvodnji električne energije iz hidroelektrana, a prva u Europi.

Slobodno vrijeme veleposlanica provodi u prirodi. Planinari, šeće, trči. Najčešće na Sljemenu i u Maksimiru. Hrvatska ju je oduševila svojim prirodnim ljepotama.

Našu zemlju će napustiti iduće godine, nakon čega će se vratiti u Ministarstvo vanjskih poslova u Oslu.