Biokovski ledari

Makarani su bili domaćini Dana planinara Planinarskog saveza Županije splitsko-dalmatinske. U Veliko Brdo doputovali su planinari iz cijele Hrvatske, a sve je počelo otvaranjem novog doma koji nosi ime legendarnih Velobrskih ledara.

1934 sasvim slučajno su našli jednu ledenicu u Biokovu i onda su oni taj led iz Velikoga brda nosili dolje na makarsku rivu u restorane, hotele, mesnice.

Baš kao nekada kada je siromašnim velikobrškim seljacima taj led bio kruh, krenuli su u sto metara duboku biokovsku jamu njihovi potomci. Rudnik leda hranio je mnoge obitelji, tako i onu danas najstarije ledarice 86-godišnje Mare Bašković.

Novi Planinarski dom s ponosom nosi ime ledara. I tovara su se sjetili jer je pomagao s planine spuštati stotine kilograma leda.

HPD Veliko brdo osnovano je prije dvije godine i već broji više od stotinu članova. Cilj im je bio, kažu, privući pažnju ljudima koji piju kavu na Rivi i gledaju okrenuri planinu leđima. Uspjeli su, naglašavaju jer svaki izlet imaju sve više sudionika.