Obilježen svjetski dan moždanog udara

Svjetski je dan moždanog udara. Tim povodom na Cvjetnom trgu građani su mogli besplatno izmjeriti krvni tlak te se uz pomoć savjeta liječnika pobliže upoznati s preventivnim aktivnostima i važnosti zdravog načina života.

Osim prevencije i odlazaka k liječniku, vrlo je važan zdrav način prehrane, a danas želimo upozoriti i na to da ako dođe do moždanog udara, da što prije dođu k liječniku, istaknula je organizatorica akcije Vanja Bašić Kes. Dodala je: "Kad dođe do moždanog udara, moramo i mi liječnici i obitelj što prije pomoći pacijentu da se vrati normalnome životu i zato danas ovdje na Cvjetnom trgu želimo osvijestiti građane."

Građani su mogli besplatno izmjeriti krvni tlak, a većina njih je, čini se, svjesna opasnosti moždanog udara. Mi živimo stresno, treba usporiti ovaj način života i što više se usmjeriti na sebe, istaknuo je jedan. Došao sam se provjeriti, redovito idem k liječniku, pazim na prehranu, ali kad bolest dođe, uzalud su ipak svi napori koje ste uložili u svoje zdravlje, dodao je drugi.

Godišnje u Hrvatskoj od moždanog udara oboli oko 18 tisuća ljudi, od toga oko 6 tisuća građana umre, trećina ostanu trajni invalidi, ali trećina ih se i oporavi.