Čepinski kupus - neizostavna namirnica u dobroj sarmi

Čepinski kupus odlikuje se vrhunskom kvalitetom, odličan je za kiseljenje i neizostavna je namirnica u svakoj sarmi. No ova godina nije bila naklonjena proizvođačima koji već godinama sustavno rade na brendiranju ove stare sorte. Nadaju se da će tako zaštititi svoj proizvod koji već unaprijed rasprodaju.

Na pola jutra čepinske zemlje Mijo Konjuh i njegova obitelj zasadili su ukupno 10 tisuća strukova autohtonog kupusa. Prijašnjih godina znali su ubrati i do osam tona kupsa, no ove godine sve je podbacilo zbog suše. Untaoč tomu, kvaliteta je ostala ista.

Udruživši se u udrugu, proizvođači i mještani Čepina počeli su brendiranje svog kupusa te odlučili sve to okrenuti u svoju korist. Zlatno sjeme uvršteno je na autohtonu sortnu listu. Uz zaštitno ime i dobiveni jamstveni žig, radi se i na vizualnoj prepoznatljivosti. "Ljudi koji su članovi naše udruge i koji se žele time baviti i uzgajati čepinski kupus dobiti će logo. To je prepoznatljiv znak gdje se jamači da je to sigurni čepinski kupus. Jer primijetili smo da i druge sorte kupusa se prodaju pod našim nazivom upravo zbog te velike traženosti čepinskog kupusa, ističe Lara Liović, predsjednica udruge Čepinski kupus.

Ide se i korak dalje u širenju prizvodnje čepinske kulture. Agroinkubator u poslovnoj zoni trebao bi omogućiti nova radna mjesta. "Pokušati ćemo u tom agroinkubatoru napraviti sve pogone ne samo za kupus nego i za papriku, za sve povrće koje se proizvodi na području općine", kaže Dražen Tonkovac, načelnik općine Čepin.

Jer želja je lokalnih proizvođača da se čepinski kupus očuva, legalizira i stavi na tržište pod tim imenom. Uz tradiciju i očuvano autohtono sjeme te provjerenu kvalitetu, to ne bi trebalo biti teško.