Povratnici iz Belgije žive na selu, bave se stočarstvom i sanjaju o ekoturizmu

Povratnici iz Belgije, mlada obitelj Došen u selu Janja Gora pokraj Plaškog u ogulinskom kraju vide mogućnosti za razvoj stočarstva, proizvodnje hrane i turizma.

Obitelj Došen se s troje djece rođene u Belgiji nedavno vratila u ogulinski kraj, u Janju Goru u općini Plaško. Kupili su staru kuću i 8 hektara zemlje. Osnovna djelatnost im je stočarstvo i proizvodnja mlijeka, a razmišljaju o preradi u delikatesne sireve te o turizmu.

Domagoj je u Belgiju otišao prije 18 godina kad je upoznao Katarinu. Ona je ondje živjela 26 godina. Iako je studirala socijalnu pedagogiju, prevladala je ljubav prema prirodi.

Radi se jako puno, nije lako ali to je osnovni dio tog života. Htjeli smo fizički naporan život. Htjeli smo da naša djeca budu u svojoj domovini i da žive na selu jer za mene to je zdrav život, uvjerena je Katarina Ivančan Došen.

Njihovim povratkom oduševljen je načelnik općine Plaški Pero Damjanović, a i svećenik fra Juro Marčinković. Čitav ovaj kraj nažost izumire, kaže župnik. Ondje je dvije godine, kaže a imao je preko 80 sprovoda i samo 8 rođenja.

Sanja ova obitelj i o tome da razvije ekoturizam na drugačiji način. U Janjoj Gori na njihovom imanju smjestila se i udomaćila jurta - tradicionaln šator mongolskih nomada. Kupili su je jer toliko vole divljinu, šatore, pećine, životinje i prirodu da su oduvijek željeli putujući dom od prirodnih materijala. No ovaj šator neće putovati, ostaje ovdje. A nadaju se da će uskoro kupiti i druge.

Iako za sada u jurti nema osobitog konfora, gosti ga i ne traže. Žele prirodu, žele vidjeti kako nastaje domaća hrana, kako Domagoj cijeli dan vodi svoje ovce i koze na pašu, kako se radi u vrtu.

Za sada jurtu ipak koriste samo prijatelji iz inozemstva, ali i djeca za svoje društvo. No šatorsko selo za smještaj turista s jednom središnjom jurtom kao kuhinjom te sanitarnim čvorom na ovom imanju u Ogulinsko-plaščanskoj dolini moglo bi biti prava turistička atrakcija. Vlasnici žele organizirati tzv. glamping odnosno luksuzno kampiranje. Dobrodošla ideja za turizam kraja u kojem se broj ljudi u posljednjih tridesetak godina smanjio s desetak tisuća na samo tri tisuće.