50 milijuna kuna za projekte 'Kulture u centru'

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić uručili su ugovore nositeljima projekata javno-civilnog partnerstva odabranima u sklopu natječaja 'Kultura u centru'.

Odabrana su ukupno 34 projekta, a 85 posto novca osigurano je iz Europskog socijalnog fonda, dok je obvezni udio nacionalnog sufinanciranja od 15 posto osiguralo Ministarstvo kulture.

Zaključili smo ovu godinu s 85 milijuna kuna kroz programe Umjetnost i kultura za mlade, 54+ i Kultura u centru. Sad nas očekuju sljedeći natječaji – Mediji zajednice, a potom i programi Nacionalne strategije poticanja čitanjanapominje ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić napominje, pak, da je cilj programa spajanje civilnog društva i udruga s jedinicama lokalne i regionalne samouprave: Jedinice osiguravaju prostor, a udruge ga oplemenjuju programima,  rekao je ministar Pavić.

Specifični ciljevi tog Poziva su, među ostalim, unapređenje novih modela upravljanja u kulturi i omogućivanje većeg pristupa kulturnim i umjetničkim sadržajima.

Ovi pozivi među kulturnjacima pobuđuju golem interes - samo se na ovaj prijavilo više od 200 zainteresiranih. Budući natječaji bit će svakih nekoliko mjeseci, te se i na njima očekuju kvalitetni novi programi.