Rekordni tršćanski Dan flaute

U Trstu se u listopadu, uz tradicionalnu utrku lađa Barcolanu, održava i tzv. Flute Day. Po broju sudionika, ovaj događaj već ušao u Guinnessovu knjigu rekorda, a ovogodišnjim koncertom 7. listopada na glavnome gradskom trgu, s gotovo dvije tisuće glazbenika svih uzrasta, nadmašio je sva očekivanja.

Zamisao Maestra Giorgia Blasca o vrhunskoj "fešti flauta" počela se razvijati od godine 2010., kad ju je prihvatio Upravni odbor strukovne udruge Trieste Flute Association. U prva dva izdanja flautistički dan je upriličen na Tršćanskom konzervatoriju.

Prijelomna je godina bila 2015., kad je povodom desete godišnjice udruge, njezin predsjednik Maestro Ettore Michelazzi predložio da preseli u veliku gradsku dvoranu Tripcovich Hall, kako bi mogao primiti sve najavljene sudionike i šire slušateljstvo.

Kako su godine prolazile, ovaj je susret postajalo sve popularniji. Stizali su glazbenici iz ostalih talijanskih pokrajina, novi inozemni gosti iz Španjolske, Rusije... Trieste Flute Day  postao je činjenica u svjetskom glazbenom kalendaru. Reportažu RAI donosi magazin Alpe Dunav Jadran.