Na dražbi u Teksasu predmeti Neila Armstronga

Brojne stvari brižno sačuvane u domu Neila Armstronga, čovjeka koji je 20. srpnja 1969. prvi koračao po Mjesecu, među njima i predmeti iz svemirske misije, ponudit će se na dražbi u Teksasu.

Ni Armstrongova djeca nisu znala da je njihov otac u 82 dvije godine života prikupio toliko različitih stvari.Nakon njegove smrti 2012. u kući u kojoj je živio sa suprugom otkrili su pravu riznicu raznih predmeta: od zastava i medalja što ih je donio s čuvene misije Apollo 11 do predmeta iz gimnazije.

Otac je čuvao sve, uz osmijeh kažu njegovi sinovi Rick i Mark.

S obzirom na to da su brojni predmeti koji su pripadali njihovu ocu već donirani Muzeju Armstrong u Wapakoneti, njegovu rodnom gradu, kao i Nacionalnom muzeju zrakoplovstva i istraživanja svemira u Washingtonu, Rick i Mark ove su predmete odlučili ponuditi na dražbi.

Više od 2000 bit će ih ponuđeno na trima uzastopnim aukcijama koje će se održati u četvrtak i petak, a potom u svibnju i studenome 2019.

Najvredniji predmet na izložbi bit će američka zastava koju je nosio sa sobom tijekom misije na Mjesec. Puno je veća od ostalih koje su s astronautima 'putovale' na Mjesec.

Dražbovna kuća koja organizira prodaju, Heritage Auctions, vrijednost zastave procjenjuje na 75.000 dolara.

Oduvijek je relativizirao stvari", sjeća se Rick te dodaje kako su i otac i majka uložili puno napora da obitelj živi poput svih ostalih 'normalnih' obitelji. Braća su odlučila dio novca od dražbe uložiti u osnivanje zaklade te novce donirati organizacijama kojima su potrebni. Kažu da su im od predmeta puno važnija sjećanja na oca. Za nas je najvrednije ono čemu su nas otac i majka naučili, kazao je Mark.