Kako Halloween (Noć vještica) obilježavaju u američkom vrtiću

Diljem svijeta uoči Svih svetih slavi se Noć vještica. Riječ Halloween kratica je od All Hallow's Eve ili Hallow Eve (Sveta večer, noć uoči Svih svetih). Najviše se slavi u Irskoj, SAD-u, Kanadi, Portoriku, Australiji i Novom Zelandu.

Ekipa Dobrog jutra prošle je godine posjetila zagrebački američki vrtić 'Little star' (Zvjezdica) i saznala mnogo o običaju obilježavanja Halloweena:
Ova praznovjerna i vjeri posve strana praksa vuče porijeklo od starih Kelta koji su prije nego što su prihvatili kršćanstvo, smatrali Halloween posljednjim danom godine i vjerovali da te noći duhovi pokojnika pohađaju svoje domove na zemlji.

Kod starih Rimljana u toj noći su se simbolično gasile sve vatre u ognjištima. Vjerovalo se da mrtvi posljednji put dolaze na ovaj svijet pa su jedni na pragovima svojih kuća ostavljali hranu, a drugi su postavljali izdubljene repe, cikle ili krumpir s upaljenom svijećom kako bi griješne duše uplašili, a dobre pronašle put kući.

Kada je kršćanstvo uzelo maha u Irskoj i u Engleskoj, stara je praksa povezana sa spomendanom vjernih mrtvih, pa se čak počelo vjerovati da tog dana duše iz čistilišta posjećuju one osobe na životu koje su im na zemlji bile naudile ili nekako naškodile.

Bundeva je tek u 16. stoljeću postala popularna za dubljenje najprije u Americi, a zatim i u ostatku svijeta. Drevnu keltsku svetkovinu Samhaina, Amerikanci su pretvorili u unosni marketinški posao. Zarada na slatkišima, kostimima i zabavama broji se u milijardama dolara.

I kod nas svake godine Noć vještica ima sve više poklonika, osobito među djecom. Iako većina drevnu svetkovinu shvaća tek kao noć bezopasne zabave, u crkvenim redovima uvukao se strah od popularizaicije kulta mrtvih. Svećenici kažu kako crkva želi propagirati kulturu ljubavi, radosti, svjetla, a ne nekakvog mračnjaštva i vrijednosti koje ne pripadaju kršćanskom duhu.Stoga se dan uoči blagdana Svih Svetih u hrvatskim se župama obilježava Holywin - Svetost pobjeđuje , odnosno misno bdijenje. Holywin je pokrenut radi obnavljanja običaja okupljanja na molitvu i bdijenje uoči velikih svetkovina. Njime se želi mladež uoči blagdana Svih svetih pozvati na radosno zajedništvo, bdijenje i molitvu.

Unatoč polemikama riječ je ipak o drevnom praznovjerju koje sa stvarnošću nema dodirnih točaka. Stvarnost je ipak da nam tu jednu noć u godini - Noć vještica daje pregršt stvari za razonodu.

Kako će Hrvatsko-američko društvo obilježiti Halloween u emisiji Dobro jutro, Hrvatska otkrila je Maja Heruc, ravnateljica se hrvatsko-američkom dječjem vrtiću 'Zvjezdica':