'Nisi star dok god možeš pamtiti i reći ono što si doživio'

Najstarija korisnica šibenskoga Cvjetnog doma  Mila Kovač proslavila je 100. rođendan. Tajna njezine dugovječnosti, otkrili su, njezin je osmijeh. I sa sto godina u Mile je duh "kao u cure".
 
U životu je prošla "sito i rešeto", neimaštinu i tragedije. Ali pamtiti valja, kaže Mila, samo sretne dane. Sto godina proletjelo je, tvrdi, učas. I da ih još jedanput živi mijenjala ne bi ništa. 

Jedanaestim desteljećem života korača slavljenica zadovoljna. Noge još slušaju. Tek je vid pomalo izdaje. Ali i u stotoj - zdrava je Mila kao dren.

"Nisi star dok god možeš pamtit i reći ono što si doživio", kaže stogodišnja sljavljenica. Prošla je rat, sudjelovala u desantu na Drvar. I danas pamti svaki detalj. "Doša je kurir: napad je na Drvar, da Tita spasimo, kaže, svi gore prolite kazane", prisjeća se. Svoja sjećanja zapisuje. Neka ih na papiru, kaže.

Troznamenkasti rođendan slavljenica je proslavila s obitelji. Potomci joj tepaju da je čudo od žene. Ima 5 unučadi, još toliko praunučadi. Ovakvu starost potpisali bi svi. Za stoti rođendan ima samo jednu želju - neka su svi njezini zdravi.