Osijek dobio prvi "mačji kafić"

Osijek nema azil za mačke. Iako ih volonterke osječke Udruge "Devet života" nastoje udomiti, njihov broj na gradskim ulicama sve je veći. Ipak, mlada poduzetnica Ines dosjetila se kako im pomoći, a ujedno i svoju ljubav prema ovim životinjama pretvoriti u posao - otvorila je prvi "mačji kafić" u Osijeku.

Nitro, Tabby, Roxy
i Nala. Svaka od njih posebna je na svoj način i vrlo rado će se družiti s vama. Uz šalicu toplog napitka. "Mace su ovdje za stalno, kafić je ovdje u biti za one koji kod kuće ne mogu, iz nekog razloga, imati životinju i ovo je jedan lijep način da se dođu opustiti i družiti s njima. Dugo pratim stranicu 'Devet života' i jednostavno sam dobila ideju da bih istovremeno mogla pomoći tim njihovim macama i biti u isto vrijeme zaposlena", priča Ines Lacković, mlada poduzetnica i ljubiteljica mačaka.

Tako su spašeni mačji životi, a ljubav prema životinjama pretvorila se u zanimljiv posao. No postoje pravila ponašanja. "Zabranjeno ih je hraniti, zabranjeno ih je povlačiti za krzno, slikati s blicem i uznemiravati dok jedu ili dok spavaju, objašnjava. Priđe li vam maca sama, znači da vas je odabrala za druženje i maženje je tada dopušteno.

Nažalost, sve je više napuštenih mačaka u gradu na Dravi. "Problem su vlasničke nekastrirane mace gdje ljudi svoja legla ne zbrinjavaju tj. udomljavaju nego ih najčešće napuštaju po rubnim dijelovima grada", ističe Adriana Popović Bošnjak, volonterka Udruge "Devet života". 

Trenutačno na svoj topli dom čeka dvedeset mačaka osječke Udruge "Devet života".