Retrospektivna izložba Matka Mijića

Uz veliko zanimanje kulturne javnosti u utorak je u Modernoj galeriji u Zagrebu otvorena retrospektivna izložba kipara Matka Mijića.

Predstavljeno je stotinjak objekata, instalacija, asamblaža i ostvarenja u samostojećoj plastici, što je presjek zanimljivog i osebujnog umjetnikova stvaralačkog opusa.

Stol na prvom katu Vranicanijeve palače poziva na gozbu koju je zagrebačkoj publici priredio Matko Mijić. Jelovnik je sastavio od različitosti, spojio naizgled nespojivo i od krhotina stvorio djela koja vas vode u sasvim neki drugi svijet.

To je svijet koji se gleda kroz jedan procjep i kad vi zurite u njega vidite sve svjetove i sve oblike - eto, to je Matko Mijić,  kaže autorica izložba Margarita Svaštarov Banov.

Rođenog Bračanina s trogirskom adresom oduvijek su impresionirali različiti materijali - od maslinova drva, bronce do starih žarulja i prazni limenki - koristio je sve što mu je bilo nadohvat ruke.

Ja se oduševim s tim materijalima. Hoću od njih napraviti nešto novo. U stvari ja im pokušavam dati novi život,  objašnjava Matko Mijić.

Puno je veselja u tim djelima i baš zato ga publika voli. Tih, bez suvišnih riječi i, kaže, bespotrebnog eksponiranja, Matko Mijić ostavlja zagrebačkoj publici na uvid svoju posvetu ljudima i Mediteranu do 25. studenoga.