Frontmanu Iron Maidena Bruceu Dickinsonu titula počasnog građanina Sarajeva

Gradsko vijeće Sarajeva je odlučilo dodijeliti titilu počasnog građanina Paulu Bruceu Dickinsonu, pjevaču svjetski poznatog teškometalnog sastava Iron Maiden, ocijenivši kako je on to priznanje zaslužio svojim angažiranjem tijekom rata u Bosni i Hercegovini.

Britanskom bi umjetniku ovo priznanje trebalo biti uručeno 25. studenog kada se očekuje njegov dolazak u Sarajevo.

Gradsko vijeće zapravo je prihvatilo prijedlog sarajevske udruge umjetnika "Concept Media" a oni su u obrazloženju podsjetili kako je Dickinson u prosincu 1994. tijekom opsade Sarajeva zajedno s još tri svoja glazbenika održao koncert u tom gradu.

Bio je to posljednji u nizu koncerata u okviru turneje kojom je promoviran album "Balls to Picasso".

Bio je to koncert koji je ljudima vratio nadu i koji ih je uvjerio da nisu sami. Koncert koji je donio dašak mira u razoreni grad. Bruce je, zajedno sa svojim bendom, Sarajkama i Sarajlijama podario koncert u koji i danas rijetko tko može povjerovati. Ali im je podario i nešto mnogo važnije. Vratio im je nadu i poručio im da nisu sami na svijetu, kaže se u obrazloženju prijedloga za dodjelu nagrade.

Ljudi su mu povjerovali. Za neke je ovaj koncert bio početak kraja opsade, znak da dolazi bolje vrijeme u kojem će ti trenuci mira biti konstanta i u kojem ćemo se moći sjećati i tog koncerta, dodaje se.

Koncert je kasnije opisan u u dokumentarnom filmu "Scream for Me Sarajevo" režisera Tarika Hodžića koji je dobio brojne nagrade.

Dickinson je napisao i knjigu pod naslovom "What Does This Button Do?" u kojoj spominje upravo svoj boravak u opkoljenom Sarajevu.