Zvonimir Vila oživio šibenske vještice

U novoj galeriji šibenskoga kluba Azimut, akademski umjetnik Zvonimir Vila progovorio je o predrasudama i zlu koje iz njih proizlazi. Prigodnom izložbom oslikanih panela "Šibenske vještice" - upozorava na torture i mučenja drugačijih. Što i danas postoji, ali u nešto drukčijem obliku.

Nadahnut mističnim, vješti umjetnik Vila - oživio je šibenske vještice. Stvarne žene, žrtve društva i vremena srednjovjekovnoga Šibenika.

Radi se o oslikanim drvenim pločama, o Šibenskim vješticama koje su stvarno postojale u 15. stoljeću. Posvećeno je majci i kćeri. Mrna i Dobra su se zvale.
Optužene su i proklete od ugledne javnosti. Bez mogućnosti obrane, poput tisuća drugih
, objasnio je Zvonimir Vila, akademski slikar - grafičar.

Još danas postoji stigma o vješticama kao o nečemu zloslutnom, mračnom. Zapravo to su bile žene pretežno slabijeg imovinskog stanja, nezaštićene i koje su se odvajale na neki način od drugih. Kao vještice - ušle su u pisanu povijest - jer je 1443. zbog njih iz Trogira došao inkvizitor fra Ivan.

Sandra Barešin, etnologinja i kustosica: Ljepota je ponekad uistinu prokletstvo jer je uzrokovala ljubav. Plemkinje su bile ljubomorne na Dobru u koju se zaljubio plemić. Ona je bila nižeg staleža a to jednostavno nije prolazilo.

Prigodna izložba u srednjovjekovnoj cisterni, premijera je i novootvorene galerije kluba Azimut. Uz izložbu predstavljeni su i drugi multimedijalni programi - glazba, svjetlosni efekti i prigodni hologrami.